Ropa po několika dnech propadů zpevňuje, ceny i tak zůstávají u dna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Ceny ropy na světových trzích se zvyšují, a zotavují se tak z hlubokých ztrát, které utrpěly v minulých dnech. Přetlak nabídky této strategické suroviny na světovém trhu a obavy z rychlého tempa zpomalování růstu ekonomiky v Číně ale způsobují, že ceny zůstávají v blízkosti nejnižších hodnot za šest a půl roku.

Severomořská ropa Brent po poledni přidávala 3,6 procenta na zhruba 44,25 dolaru na barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se ve stejnou dobu pohybovala kolem 39,65 dolaru s nárůstem rovněž 3,6 procenta. V pondělí jejich ceny klesly na nejnižší úroveň od začátku roku 2009. Mnoho analytiků se i přes nynější vývoj domnívá, že základní faktory vývoje na trhu budou držet ceny i nadále nízko.

„Všechno závisí na evropském akciovém trhu,“ sdělil podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. „Když budou akcie dál padat, ropa je bude následovat,“ dodal.

Ceny ropy WTI:Graphical visualization of Crude Oil

Evropské akciové trhy v pondělí kvůli přetrvávajícím obavám ze zpomalování růstu čínské ekonomiky prudce oslabily a zažily nejhorší den za téměř sedm let. Dnes ale navzdory pokračujícímu propadu čínských akcií míří vzhůru a silný růst naznačují před zahájením obchodování také akcie v USA.

Analytik společnosti HSBC Frederic Neumann upozornil, že čínská ekonomika nepřestává zpomalovat, zatímco americká centrální banka Fed může do konce roku zvýšit úrokové sazby ze současných rekordních minim. To podle něj ohrožuje dva hlavní pilíře růstu světové ekonomiky z posledních let, jimiž jsou poptávka z Číny a levné peníze. Že by se ale teď opakovala asijská finanční krize z konce 90. let, to podle něj není pravděpodobné.

Akciový index Shanghai Stock Composite:Graphical visualization of Shanghai Stock Exchange