Světové burzy zažívají divoký mejdan, šplhají na několikaletá maxima

Burza

Burza Zdroj: By Rafael Matsunaga (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Burza ve Frankfurtu
Burza v USA
Burza v USA
Burza v Thajsku
Burza v New Yorku
8
Fotogalerie

Americké, australské, britské nebo například hongkongské burzy se od začátku roku dostaly na historické rekordy. Další kapitálové trhy pak prolamují svá několikaletá maxima. Třeba japonské akcie jsou nejdražší od konce roku 1991 a například pražská burza se dostala na úrovně, které byly naposledy k vidění v srpnu 2011. 

Celkově jsou světové akcie nejdražší v historii a pokračují v pozoruhodném růstu z minulého roku, kdy se jejich hodnota zvýšila o astronomickou sumu devíti bilionů dolarů. dolarů. Za okázalým výkonem burz stojí hned několik faktorů. „Ekonomiky rozvinutých zemí synchronně rostou, což se příznivě odráží ve firemních ziscích,“ říká šéf analýz ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter.

Zároveň největší centrální banky stále pokračují v uvolněné měnové politice, která pomáhá ekonomikám, a tím i firmám. Nízké sazby dále nutí investory k honbě za výnosem i za cenu vyššího rizika. Centrální banky navíc nemusejí s růstem sazeb spěchat, protože globální hospodářství zatím nemá vážnější potíže s růstem cen zboží a služeb.

Indexy burz (zvětšíte kliknutím)Indexy burz (zvětšíte kliknutím)|E15

Ekonomický růst ale příznivě ovlivňuje nejen zisky firem, ale rovněž domácnosti. Pomáhá snižovat nezaměstnanost a zvyšovat příjmy domácností, což se zpětně projevuje na cenách akcií. Zvláště americké domácnosti totiž investují část úspor do akcií a v současnosti jsou ohledně dalšího vývoje velmi optimistické.

Okolo šedesáti procent amerických individuálních investorů podle průzkumu American Association of Individual Investors věří, že akcie půjdou v příštích šesti měsících nahoru. Je jich nejvíce od roku 2010. Optimismus se odráží také v přílivu peněz do akciových fondů. Investoři jen v prvním týdnu letošního roku do nich nalili podle údajů Bank of America Merrill Lynch 24,4 miliardy dolarů, což je šesté největší číslo v historii.

Fondy pak za peníze od domácností nakupují akcie, což žene burzy vzhůru. „Je to spirála nahoru,“ upozorňuje Prandstetter. Příliv peněz domácností je dalším signálem, že se burzy začínají přehřívat. Drobní investoři totiž začínají ve velkém investovat právě na konci růstového cyklu. „Kapitulace býků začíná,“ komentoval Michael Hartnett, investiční stratég Bank of America.

Optimismus je však patrný všude, když trhy prakticky nereagují na nepříznivé zprávy. Ocenění akcií se tak podle řady ukazatelů dostalo už příliš vysoko. Přesto experti dál očekávají, že akciová jízda bude pokračovat. „Spíš to poroste, ale osobně bych do akcií peníze nedal. Jsou už drahé,“ upozorňuje Jaroslav Brychta, hlavní analytik X-Trade Brokers.