Těžba ropy z břidlic se blíží svému vrcholu. Vliv kartelu OPEC v příštích letech poroste

Saúdská Arábie a kartel OPEC letos omezili dodávky ropy na trh a podstatně tak přispěla k růstu cen.

Saúdská Arábie a kartel OPEC letos omezili dodávky ropy na trh a podstatně tak přispěla k růstu cen. Zdroj: E15 (Midjourney)

Boom těžby ropy z břidlic v Texasu, Novém Mexiku a v Dakotě proměnil v minulé dekádě globální trh s ropou. Spojené státy se díky tomu staly největším světovým producentem „černého zlata“ a tamní nezávislí těžaři svou podnikavostí a dravostí při objevování a otevírání nových vrtů značně oslabili vliv kartelu OPEC. Situace se však obrací, produkce z břidlic se blíží svému vrcholu, jelikož končí životnost nejbohatších vrtů. 

V oblastech Bakken v Severní Dakotě a Eagle Ford v Texasu již produkce ropy metodou frakování dosáhla svého vrcholu a začíná postupně klesat. Stejný osud hrozí podle Douga Lawlera, generálního ředitele těžařské firmy Continental Resources, také v oblasti nazývané Permian Basin, která se rozléhá na území západního Texasu a jihovýchodní části Nového Mexika.

„To by celému systému způsobilo šok,“ varoval Lawler v průběhu American Energy Security Summittu, který se nedávno uskutečnil v Oklahoma City. „Pokud nedojde k otevírání nových vrtů, budeme svědky tlaků na růst cen.“

Severomořská ropa Brent, která je na světových trzích nejsledovanější, se v současnosti obchoduje okolo 87 dolarů za barel. V případě americké lehké ropy stojí barel přibližně 84 dolarů. V obou případech cena od konce června výrazně vzrostla – hlavní podíl na tom měla omezení v dodávkách na trhy ze strany zemí kartelu OPEC v čele se Saúdskou Arábií.

Na začátku tohoto týdne pak ropa skokově zdražila kvůli obavám, že se válka mezi Izraelem a Hamásem rozšíří do dalších zemí v regionu.

Břidlice jako protiváha kartelu

Nutno dodat, že Spojené státy jsou stále největším světovým producentem ropy. V letošním roce má průměrná denní produkce činit rekordních 12,8 milionu barelů. Příští rok číslo podle odhadů federálního úřadu pro energetiku vzroste na 13,1 milionu barelů. Pro srovnání, v roce 2008 činila těžba jen zhruba pět milionů barelů.

Na prudkém nárůstu měla hlavní podíl hlavně těžba z břidlic. Mnohdy nezávislí těžaři dokázali za použití moderních těžebních metod otevírat nové a nové vrty. Navíc leckdy flexibilně reagovali na vývoj na trhu s ropou – zejména v dobách, kdy cena ropy rostla, produkovali více a tím dokázali tlumit dopady kroků kartelu OPEC. Ten se často snaží ovlivňovat cenu omezováním produkce svých členských zemí. K tomu se poslední roky přidává jako spojenec i Rusko.

Trh se konsoliduje

Efekt těžby z břidlic však postupně vyprchává. Těžaři jsou opatrnější, protože v minulosti jim sice navyšování produkce při vyšších cenách přinášelo krátkodobě větší zisky, zároveň však následně obvykle přišel pokles cen v důsledku vyšší nabídky ropy na trhu a spolu s tím i ztráty. Těžařské firmy tak v současnosti více dbají na stabilitu svého hospodaření.

Roli hraje i to, že nejatraktivnější vrty už fungují a otevírání nových, které jsou v průměru méně produktivní, je spojené se značnými náklady. Navíc v důsledku zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky v posledním roce a půl značně podražilo financování.

K tomu se přidává i skutečnost, že nezávislí těžaři postupně ubývají, jelikož je kupují velké koncerny jako ExxonMobil či Chevron. I tyto společnosti nyní více než v minulosti dbají na rentabilitu svých projektů a nehrnou se do investic do nových nalezišť, jako tomu bývalo v minulosti. Důvodem je i tlak akcionářů, kteří chtějí vidět stabilní přísun dividend.

Některé odhady, například společnosti Energy Aspects, hovoří o tom, že těžba ropy z břidlic dosáhne v USA vrcholu v roce 2024. Spolu s tím vzroste vliv kartelu OPEC na světový trh, jelikož růst produkce v zemích stojících mimo OPEC bude jinak nanejvýš jen velmi pozvolný.