Česká studia rozjíždějí vývoj blockchainu, NFT a web3. Investují desítky milionů

Lubo Šmíd, šéf STRV

Lubo Šmíd, šéf STRV Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Lukáš Stibor
Josef Gattermayer, spoluzakladatel společnosti Ackee
3
Fotogalerie

Česká vývojářská studia, která od nástupu chytrých telefonů vybudovala mobilní a webové aplikace pro velkou část automobilek, e-shopů, finančních a dalších institucí a médií, rozjíždějí investice do moderních oborů, jako jsou web3 (web založený na blockchainu) či decentralizované finance (DeFi). Do náboru odborníků a zajištění kapacit pro zakázkový vývoj i tvorbu vlastních projektů chtějí letos investovat desítky milionů korun.

Zájem zdejších vývojářských firem kopíruje dění v Silicon Valley a dalších světových technologických centrech. Společnosti jako Google nebo Facebook se potýkají s odchody softwarových inženýrů, kteří ve web3 a takzvaném decentralizovaném internetu vidí velké příležitosti.

„Do vývoje kolem blockchainu se pouští řada vývojářů a je zde obrovský prostor pro chyby. Jen v rámci decentralizovaných financí (DeFi) bylo ukradeno přes 1,7 miliardy dolarů. Soustředíme se tedy na bezpečnostní audity takzvaných smart kontraktů ještě předtím, než se daný projekt spustí. Chceme v tom být nejlepší na světě,“ popsal spoluzakladatel pražské firmy Ackee Josef Gattermayer.

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Ackee historicky dělá zakázkový vývoj například pro Audi, Volkswagen, Samsung, Bundestag nebo J&T Banku. První kroky k blockchainu a web3 firma udělala v roce 2018, kdy získala grant od Ethereum Foundation. Následně byla vytvořena odnož Ackee Blockchain, do níž spoluinvestoval Rockaway Blockchain Fund. Ackee se vedle zejména zahraničních web3 zakázek zaměřuje na vývoj otevřeného bezpečnostního nástroje pro programátory blockchainových projektů. V následujících měsících do něj investuje půl milionu dolarů, tedy zhruba 11 milionů korun.

„Během posledního půl roku trh kolem blockchainu hodně vyrostl a o projekty tohoto typu vidíme zájem. Stejně tak nás naši zákazníci často oslovují s tím, že chtějí pochopit fungování NFT a jak by je bylo možné implementovat do jejich projektů,” navázal výkonný ředitel firmy STRV Lubo Smid.

STRV, jejichž revírem je zejména severoamerický trh, do web3 investují nejenom v zakázkovém vývoji, ale také v rámci interních projektů. Ve vývoji je zejména hra Scavenger Land využívající předměty NFT. Jen v rámci sekce STRV Labs se má letos investovat přes milion dolarů, tedy více než 22 milionů korun.

Miliony letos do blockchainové sekce investuje také společnost Cleevio pracující třeba pro O2, Deloitte, Coca-Colu nebo McDonalds. Cleevio Blockchain se vedle zakázkové výroby rovněž zaměří na vlastní aktivity. „Začali jsme stavět tým zaměřený na blockchain,“ potvrdil spoluzakladatel Lukáš Stibor.

Mobilní aplikace Spendee určená pro správu osobních financí, za kterou Cleevio stojí, už chystá vlastní kolekci NFT. Další spoluzakladatelé společnosti nadále dělají pro původně českou herní firmu Gamee, již koupil hongkongský kolos Animoca Brand. Ten má v investičním portfoliu mimo jiné společnost Sky Mavis stojící za herním NFT hitem Axie Infinity. Animoca letos v lednu získala investici 360 milionů dolarů a Cleevio chce z těchto zkušeností těžit.

Pražší vývojáři TopMonks se podílejí na několika blockchainových projektech. Jde třeba o obchodní platformu s kryptem 24Cryptex.com. Na trhu se začínají objevovat také další web3 firmy. To posiluje hlad po vývojářích. „U blockchainových inženýrů je nyní situace podobná jako při startu mobilních aplikací. Není možné hledat někoho s mnoha lety zkušeností,“ popsal Smid. „Vychováváme si vlastní lidi,“ doplnil Gattermayer.