České hospodářství šlape. Roste průmysl, stavebnictví i maloobchodní tržby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Český statistický úřad
2
Fotogalerie
O dobré kondici české ekonomiky svědčí kromě HDP i další ukazatele. Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v lednu zrychlil na 5,5 procenta z prosincových 3,3 procenta. Pomohla k tomu výroba vozidel či strojů.  Tržby v maloobchodě ve stejném měsíci zrychlily meziroční růst na 8,2 procenta z prosincových 4,6 procenta. Největší vliv mělo zvýšení prodeje přes internet. Po prosincovém poklesu rosto v lednu i stavebnictví, které zrychlilo o 33,6 procenta za rok. Důvodem bylo mimořádné teplo, uvedl ČSÚ.

K růstu českého průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, strojů či elektroniky. Meziročně vzrostla také hodnota nových zakázek a tržby z průmyslové činnosti.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v lednu stoupla o 5,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 13,9 procenta. U elektrických zařízení dosáhl růst dokonce 15,3 procenta. Produkce naopak poklesla podle ČSÚ třeba ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 16,1 procenta a v oblasti těžby a dobývání o 4,1 procenta. Do meziročního srovnání nezasáhl počet pracovních dní, protože byl letos v lednu stejný jako v lednu 2017.

Tržby v průmyslu meziročně stouply o 4,8 procenta. Tržby z vývozu se zvýšily o 4,5 procenta a domácí tržby o 5,1 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více lidmi se v lednu oproti loňsku také zvýšil, a to o 2,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda lidí v průmyslových firmách meziročně stoupla téměř o desetinu na 31946 korun.

Zatímco meziročně průmyslová výroba v lednu rostla, meziměsíčně zaznamenala mírný pokles. V porovnání s prosincem 2017 produkce po očištění o sezonní vlivy klesla o 0,6 procenta.

Ještě výrazněji než průmysl rostl český maloobchod. Tržby bez motorových vozidel v lednu zrychlily meziroční růst na 8,2 procenta z prosincových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Největší vliv na meziroční růst měl prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu. 

Ve srovnání s loňským lednem byly tržby za nepotravinářské zboží vyšší o 12 procent, za pohonné hmoty o 7,8 procenta a za potraviny o 3,5 procenta. "Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem nadprůměrných a průměrných prodejních dní," uvedli statistici.

Prodej zboží online nebo přes zásilkovou službu vzrostl o 23,8 procenta. V prodejnách s počítači a komunikačním zařízením byly tržby vyšší o 30,6 procenta, v prodejnách s výrobky pro domácnost o 18,3 procenta a v obchodech s oděvy a obuví o 8,5 procenta. Vyšší byly také tržby za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží, a to o čtyři procenta.

Prudký nárůst vykazuje také stavební výroba. Ta se po prosincovém revidovaném poklesu o 1,1 procenta vrátila v lednu k meziročnímu růstu, když především díky mimořádně teplému počasí stoupla o 33,6 procenta. Příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům dělat veškeré stavební práce, zvýšila se tedy produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 0,8 procenta.

Podle statistiků lednové stavebnictví z dlouhodobého hlediska představuje nejslabší příspěvek ve stavební sezoně, když tvoří zhruba čtyři procenta z celkového úhrnu za rok, a na výkyvy počasí je mimořádně citlivé. Letošní první měsíc měl ale v porovnání s loňským lednem nesrovnatelné klimatické podmínky, leden 2017 byl teplotně výrazně podprůměrný, zatímco ten letošní byl s průměrnou měsíční teplotou 1,8 stupně čtvrtým nejteplejším lednem od roku 1961.

Vzhledem k příznivému počasí se tak pozemní stavitelství meziročně zvýšilo o 30,9 procenta a inženýrské o 47,7 procenta.

Stavební úřady vydaly 6045 stavebních povolení, proti loňskému lednu jich tak bylo o 1,4 procenta více. O 20,8 procenta na 26,3 miliardy korun pak vzrostla i orientační hodnota těchto staveb. Meziročně přibylo i bytů, jejichž stavbu dělníci v lednu zahájili. Jejich počet se zvýšil o 23,1 procenta na 2426 bytů. Naopak o 7,8 procenta na 2147 ubylo dokončených bytů.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 0,2 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti lednu 2017 vzrostla o 10,2 procenta na 33 529 korun.