Další nový trh. Tesařova Energo-Pro vstupuje po Kolumbii a Španělsku do Brazílie

Turecká elektrárna Alpaslan 2 je největší vodní dílo, které skupina vybudovala.

Turecká elektrárna Alpaslan 2 je největší vodní dílo, které skupina vybudovala. Zdroj: Energo-Pro

Turecká vodní elektrárna Alpaslan 2 je v provozu od roku 2021.
2
Fotogalerie

Hydroenergetická skupina Energo-Pro je při chuti. Jen dva týdny od oznámení vstupu na španělský trh hlásí otevření nové kanceláře v Brazílii. Holding byznysmena Jaromíra Tesaře se tam poohlíží po elektrárnách s celkovým výkonem 100 až 300 megawattů. Redakci e15 to v rozhovoru potvrdil šéf společnosti Petr Milev.

Vstup na již druhý jihoamerický trh je čerstvý. Skupina tam otevřela kancelář teprve v létě a momentálně tam zaměstnává jednoho investičního manažera. „Jsme zatím na začátku. Monitorujeme možné obchodní příležitosti a chceme se také zúčastnit privatizace státního podílu v místní energetické firmě,“ přibližuje aktuální situaci Milev. Dlouhodobější ambice jsou na tomto trhu ale vysoké, respektive totožné jako v sousedící Kolumbii, kde už je firma aktivní dva roky.

Důvod k expanzi je jediný. Firma potřebuje rozložit rizika, protože dosud většinu aktiv vlastní a provozuje u Černého moře. „Z geopolitických důvodů je tento region čím dál méně atraktivní, a proto už v něm další rozvoj týkající se nových zdrojů ve vodní energetice neplánujeme a hledáme příležitosti jinde,“ vysvětluje motiv hledání nových trhů Milev.

Zatímco v Kolumbii chce společnost Energo-Pro vodní díla vyprojektovat sama, v Brazílii hledá příležitost ke koupi už u provozované elektrárny. Smysl jí dávají zdroje v rozmezí se souhrnným výkonem do 300 megawattů. „Věříme, že do konce příštího roku už budeme nějakou brazilskou energetickou firmu vlastnit,“ dodává šéf tuzemské firmy.

Brazílie je podle Mileva obrovský trh, kde vodní elektrárny pokrývají 70 procent výroby elektřiny. Navíc je portfolio existujících elektráren extrémně pestré, a tak skýtá mnoho příležitostí k další expanzi. Energetici zde podle něho provozují vodní elektrárny s výkonem jednotek megawattů i jedny z největších světových vodních elektráren s výkonem přes deset gigawattů.

Brazílie na vodní energetiku spoléhá dlouhodobě. Kvůli klimatickým změnám však v zemi ubývá srážek, a podíl výroby z vodních zdrojů tak v posledních letech klesá, napsal loni odborný server World Nuclear News. 

Energo-Pro je podle dostupných dat první českou energetickou firmou, která kdy na brazilský trh vstoupila. O žádné jiné to není veřejně známo. Podle ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade Brazílie Jana Michálka v zemi ale působí celá řada jiných tuzemských firem.

„Patří mezi ně například výrobce městských mobiliářů mmcité, výrobce komponent do motorů pro dopravní a trysková letadla Seko nebo producent nemocničních lůžek Linet. V Sao Paulu má dceřinou firmu také společnost Cheops, která dodává pivovarnické technologie pro skupinu Ambev.

Energo-Pro před dvěma týdny oznámila, že ve Španělsku kupuje deset vodních zdrojů o výkonu 167 megawattů a k tomu dva průmyslové závody. Před dvěma lety ohlásila také vstup na kolumbijský trh, kde momentálně staví elektrárnu o výkonu dvaceti megawattů a další dva projekty jsou ve fázi vývoje. Kromě toho už energetická skupina působí v Turecku, Gruzii a v Bulharsku.

Skupina se zabývá také prodejem elektřiny koncovým zákazníkům, přičemž v Bulharsku a v Gruzii využívá její distribuční sítě dva a půl milionu klientů. Do skupiny patří také výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj a dvě menší vodní elektrárny v Česku.