Tesařova skupina Energo-Pro proniká do západní Evropy. Kupuje tam soubor vodních elektráren

Jedna z vodních elektráren skupiny Energo-Pro

Jedna z vodních elektráren skupiny Energo-Pro Zdroj: Energo-Pro

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře se nadechla k další expanzi. Ve středu oznámila, že se s dosud neznámým prodejcem dohodla na koupi několika západoevropských vodních elektráren. Blíže nespecifikovaný počet vodních děl vyšel minimálně na jednotky miliard korun.

Energo-Pro kvůli pravidlům pro obchodování s cennými papíry musela informace o blížící se transakci ihned po dohodě zveřejnit. Se svým obchodním partnerem se však dohodla, že bližší informace poskytne až po uzavření smlouvy, které firma očekává během příštího týdne. Mluvčí společnosti Hana Hikelová ze stejného důvodu nechala otázky e15 bez odpovědi.

Podle zveřejněných informací Energo-Pro kupuje soubor vodních elektráren s instalovaným výkonem přibližně 0,2 gigawattu. Tato zařízení loni vyrobila 386 gigawatthodin. Pro Energo-Pro je akvizice výjimečná nejen vstupem na trh západní Evropy, ale také svou velikostí. Energo-Pro prostřednictvím svých vodních elektráren loni vygenerovala 2,2 terawatthodiny, a kdyby započítala provoz i dvou nejnovějších elektráren Karakurt a Alpaslan 2, které dosud nekonsoliduje, celková výroba by byla ještě o polovinu vyšší.

Přesto kdyby nově koupená vodní díla byla součástí skupiny už loni, podílela by se na loňské produkci elektřiny více než deseti procenty.

Součástí obchodu jsou i dva průmyslové závody, které spadají do portfolia stejného vlastníka. „Fungují ale nezávisle na vodních elektrárnách na bázi tollingu,“ píše se ve zprávě investorům. Takzvaný tolling je dohoda, že vybraný partner, tedy tollingová společnost, výrobci financuje provoz například nákupem materiálů a podobně. Závod následně vyrobí finální produkty, dodá je za zpracovatelskou odměnu tollingové firmě a ta je už sama prodá na trhu. Ke složitému obchodnímu vztahu průmyslové firmy sahají nejčastěji v době, kdy jim kvůli finančnímu zdraví nechce na provoz půjčit samotná banka.

Soubor prodávajících aktiv loni tržil celkem 206 milionů eur a vykázal provozní zisk (EBITDA) 44 milionů eur, v přepočtu přes miliardu korun. Odborníci na fúze a akvizice vzhledem k nedostatku informací nechtěli o ceně spekulovat, transakce se podle nich však zcela jistě bude pohybovat v miliardách korun.

Energo-Pro byznysmena Jaromíra Tesaře vlastní a provozuje 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích – v Bulharsku, Gruzii, Turecku a také dvě menší v České republice. Kromě hydroenergetiky se skupina zabývá prodejem elektřiny koncovým zákazníkům, přičemž v Bulharsku a v Gruzii využívají její distribuční sítě dva a půl milionu klientů. Do skupiny patří výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj. 

V prvním pololetí letošního roku skupina dosáhla provozního zisku (EBITDA) 169,4 milionu eur, zhruba 4,2 miliardy korun, což je o 52 procent více než loni ve stejném období. Za celý rok skupina očekává zisk v rozmezí 290 až 310 milionů eur.