Američané se vracejí do letadel a hotelů. Evropské aerolinky dál drtí nejistota

Dopravce JetBlue povolal personál zpět do práce z dovolené, poptávka předčila očekávání.

Dopravce JetBlue povolal personál zpět do práce z dovolené, poptávka předčila očekávání. Zdroj: Airbus

Boeingy 737 MAX musel dopravce American Airlines kvůli koronakrizi odstavit. Teď dopravce eviduje růst poptávky.
Delta Airlines i konkurence prodávají více letenek do dovolenkových destinací typu Miami.
Naopak evropští dopravci si mohou o výraznějším růstu nechat jen zdát.
4
Fotogalerie

Evropa hlásí mayday, Amerika restart. Zatímco aerolinky v Evropě dál sužuje nejistota a nelepšící se masivní propady prodejů, letadla dopravců ve Spojených státech se postupně zaplňují. Poptávka roste a s ní i průměrné ceny letenek. Větší zájem pociťují i hoteliéři, Američané míří hlavně do dovolenkových destinací typu Miami. Vyšší frekvenci letů nad starým kontinentem brání naopak špatná epidemiologická situace a přísné restrikce vlád.

O návratu Američanů do letadel svědčí statistika Úřadu pro bezpečnost v dopravě, který zajišťuje bezpečnostní kontroly na letištích. Mezi čtvrtkem 11. března a pondělím 15. března kontroloři denně prověřili vždy více než milion cestujících, nejvíce za poslední rok. Rostoucí prodeje letenek v zámoří potvrzují největší letecké společnosti United, Delta nebo American Airlines a další.

„Naše poslední tři týdny byly nejlepší od nástupu pandemie, navíc se vzestupnou tendencí,“ citovala šéfa American Airlines Douga Parkera stanice CNBC. Například dopravce Jet Blue už proto povolává personál zpět z dovolené, jelikož poptávka převyšuje očekávání společnosti.

„Zatímco evropský trh tíží nejistota, špatná epidemiologická situace a pomalé očkování, ve Spojených státech se už naplno projevuje zadržovaná poptávka po turistickém cestování. Ta je obrovská i v Evropě, restrikce ji ale nedovolují realizovat,“ míní odborník na letectví ze společnosti EY Petr Kováč.

Výjimkou je Velká Británie, kde se daří rychle očkovat, a proto rostou prodeje zájezdů i letenek na léto, říká Kováč: „Létání v Evropě může pomoci chystaný covidový pas pro cestující, který má zohlednit nejen očkování, ale i získané protilátky na COVID-19 nebo PCR testy.“

Množství letů nad Evropou od loňského listopadu s menšími výkyvy stagnuje, ve srovnání s rokem 2019 jich aerolinky dál mají zhruba o dvě třetiny méně. Vyplývá to z dat evropské agentury pro řízení letového provozu Eurocontrol.

Dopravci sice postupně obnovují nebo zesilují jednotlivá spojení, například České aerolinie od dubna obnoví linky do Oděsy, Amsterdamu, Kodaně, Keflavíku a na Maltu, z masivnějšího růstu poptávky se nicméně netěší. Naděje proto upínají k hlavní letní sezoně.

Chuť Američanů znovu více cestovat podpořil prezident Joe Biden prohlášením, že všichni dospělí Američané se budou moci nechat očkovat už v květnu. Počet vyhledávání na cestovním portále Kayak od Bidenova výroku vzrostl o 27 procent. Na zvýšenou poptávku reagovali dopravci zdražením. Ceny letenek do stovky nejvyhledávanějších destinací v USA stouply oproti únoru o sedm procent.

Za ty nejlevnější lidé platili k pondělí 15. března v průměru necelých šedesát dolarů, zhruba 1300 korun, oproti předešlému týdnu o šest procent více. Průměrné ceny letenek do dovolenkových destinací se nicméně pohybovaly kolem 187 dolarů – oproti předešlému týdnu vzrostly zhruba o pět procent. Přitom o devět procent převýšily průměrné ceny ze stejného období roku 2019. Uvedla to společnost Harrell Associates, která sleduje ceny letenek.

Ze zvýšené mobility těží i hoteliéři. Průměrná obsazenost hotelů dosáhla v polovině března 51 procent, nejvyšší míry za víc než rok, uvedla analytická společnost STR. V dovolenkových destinacích, například v Miami, obsazenost atakovala 70 procent s průměrnou cenou 228 dolarů za noc. Vyšší ceny mohli hoteliéři účtovat naposledy loni v únoru. Poté museli rapidně zlevňovat, i tak jim ale poptávka klesla na minimum.