Blokáda britských hranic skončila, nedostatek potravin trvá. Lufthansa vytvoří letecký most

Nakládka Boeingu 777F aerolinek Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Nakládka Boeingu 777F aerolinek Lufthansa na letišti ve Frankfurtu Zdroj: profimedia.cz

Aerolinky Lufthansa přepraví do Velké Británie zásilku čerstvých potravin. Francie sice už opět hranici se svým ostrovním sousedem otevřela, kamiony s potravinami by ale do Británie přesto nedorazily před blížícími se svátky včas. Desítky tun zboží tak k cíli vyrazí letecky.

Lufthansa naloží ve Frankfurtu 80 tun potravin podléhajících rychle zkáze do svého letounu Boeing 777F a dopraví je na severoanglické letiště Doncaster-Sheffield. Aerolinka na zvláštním letu spolupracuje s řadou logistických firem, cituje Bloomberg mluvčího Lufthansy.

Francie uzavřela hranice s Velkou Británií v reakci na šíření nové mutace koronaviru. Nyní se již hranice včetně hlavní pozemní cesty do Británie, tunelu mezi přístavy Dover a Calais, opět otevřely. Než se ale podaří na ostrovy přepravit tisíce kamionů se zbožím, které zde uvízly, bude to trvat několik dní. Podle oborového sdružení Britské retailové konsorcium přitom zhruba 40 procent zboží dováženého ze zahraničí na pulty britských supermarketů přijíždí právě skrze Dover, mírně přitom převažuje právě čerstvé zboží.

Britské supermarkety varovaly, že pokud by hranice zůstaly uzavřené, bude země o Vánocích čelit potravinové krizi. Na ostrovech by hrozil například nedostatek ovoce a zeleniny a naopak přebytek rybího a jehněčího masa.

Ostrovní království obvykle produkuje přibližně polovinu své roční spotřeby jídla. Přibližně čtvrtinu zásob dováží z Evropské unie. Nejohroženější je dovoz čerstvých potravin, které nelze pěstovat v zimních měsících. Británie například dováží více než osmdesát procent ovoce. Jen loni za ně utratila 3,9 miliardy liber, zhruba 112,3 miliardy korun. Britští prodejci nakupují v cizině také více než polovinu vepřového masa a třetinu sýrů.