Dopravní podnik loni svezl přes miliardu cestujících a dosáhl na rekordní tržby. I díky pokutám

Petr Witowski

Petr Witowski Zdroj: Michael Tomeš

Petr Witowski
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Největší pražská městská firma loni dosáhla v hospodářské oblasti na několik rekordů. Z prodeje jízdného utržil dopravní podnik rekordních 4,5 miliardy korun, na dosavadní maxima se vyšplhaly i celkové dopravní výkony, činily 182 milionů vozokilometrů. Celkem DPP přepravil 1,17 miliardy cestujících, tedy jen nepatrně více než před rokem. Informoval o tom podnik, jehož výsledek hospodaření činil 869 milionů. Na rekord dosáhl i obrat firmy: téměř dvacet miliard.

Takzvaný přiměřený zisk činil 1,22 miliardy. Ukazatel je stanovený vždy předem a vychází z dohody DPP a města. Určen je na investice do vozového parku.

„Rekordní čísla jsou odrazem fungující ekonomiky, rostoucí obliby Prahy jako turistické destinace, růstu poptávky po přepravě v MHD a dalších faktorů. Bohužel stejné výsledky za letošní rok nelze očekávat kvůli dopadům pandemie Covid-19,” uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

“Návrat do stavu, na který jsme byli zvyklí, bude mnohem složitější a delší. Je před námi období, ve kterém budeme muset hledat úspory v provozu a prioritizovat investice. Na druhou stranu krizi lze vnímat i jako příležitost, v tomto případě zoptimalizovat MHD v Praze. Bylo by škoda ji nevyužít,“ dodal.

Metro loni využilo 440 milionů cestujících, tramvaje a lanovou dráhou na Petřín 371 milionů, městské autobusové linky 354 milionů cestujících. Meziroční změny v počtu cestujících byly v řádu jednotek procent, stejně jako u příměstských linek, které využilo 6,5 milionů osob. Trolejbusem loni cestovalo 115 tisíc cestujících.

K meziročně lepším číslům dovedli DPP i jeho revizoři. Ti zkontrolovali téměř sedm milionu cestujících, některým z nich uložili pokuty v celkové výši čtvrt milionu korun. Vybraná částka rostla meziročně rychleji než počet zkontrolovaných cestujících - o necelých šest procent.

Příjem DPP z pokut činil loni téměř 172 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o pětinu. “Zlepšení v této oblasti nastalo díky možnosti bezhotovostní úhrady pokuty na místě kontroly platební kartou. Tuto novinku zavedl DPP právě v loňském roce,” uvedla firma.