Investoři z Bain Capital vsadili na krizí zmítané letectví, kupují aerolinky Virgin Australia

Letouny aerolinek Virgin Australia čekají, až budou moci opět na nebe

Letouny aerolinek Virgin Australia čekají, až budou moci opět na nebe Zdroj: Reuters

Letouny aerolinek Virgin Australia čekají, až budou moci opět na nebe
2
Fotogalerie

Americká investiční společnost Bain Capital se rozhodla pro záchranu zkrachovalých aerolinek Virgin Australia. Jde o jednu z dosud největších investorských sázek na odvětví, které patří mezi hlavní byznysové oběti pandemie.

Nového majitele oznámil nucený správce aerolinek, společnost Deloitte. Stalo se tak několik hodin poté, co společnost Cyrus Capital Partners svou nabídku na Virgin Australia stáhla a zároveň si veřejně postěžovala, že s ní nucený správce v závěru procesu výběru kupce nekomunikoval a například nereagoval na telefonáty.

Cena za Virgin Australia nebyla zveřejněna. Deloitte pouze uvedla, že dojde k „významné injekci kapitálu“. Neveřejné zůstávají také další podmínky dohody, například zda budou Virgin Australia propouštět.

Deloitte také až později oznámí, jakou část ze svých pohledávek ve výši 6,8 miliardy australských dolarů (111 miliard korun) uvidí věřitelé. Mezi ty přitom patří především majitelé, velká jména letectví Singapore Airlines, Etihad Airways, HNA Group a Hanshan Group, které držely podíly po 20 procentech. Vigrin Group Richarda Bransona měla v aerolinkách desetiprocentní podíl. Věřiteli Virgin Australia jsou také tisíce jejích zaměstnanců. Všichni ti musí dohodu o prodeji aerolinek do rukou Bain Capital schválit.

Virgin Australia měly potíže už před propuknutím pandemie koronaviru. Firma, která se v průběhu let přerodila z nízkonákladového dopravce v plnohodnotného konkurenta větších australských aerolinek Qantas, byla dlouhodobě ztrátová. Nový šéf Paul Scurrah zahájil v loňském roce restrukturalizaci společnosti. Když ale aerolinky v dubnu nedosáhly na státní pomoc, musely vyhlásit bankrot. Bain Capital oznámil, že Scurrah zůstává ve své funkci, aby dokončil proces, který započal.

Dostat Virgin Australia do černých čísel nebude jednoduché. Poptávka po vnitrostátních letech v Austrálii se sice začíná pomalu obnovovat, tamní vláda ale nedávno oznámila, že hranice země zůstanou z větší míry uzavřené až do příštího roku.

Podle Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) se letos globální tržby aerolinek propadnou na polovinu a ztráta odvětví dosáhne 84 miliard dolarů. Rok 2020 bude podle asociace finančně nejhorším v historii komerčního létání.