Politiky držela pandemie při zemi. Nestačili prolétat desítky milionů korun

Challenger létá s ústavními činiteli od devadesátých let a v posledních letech se netěší pověsti spolehlivého stroje.

Challenger létá s ústavními činiteli od devadesátých let a v posledních letech se netěší pověsti spolehlivého stroje. Zdroj: Admáda ČR

Nástupcem Challengeru  by se mohl stát Bombardier Global Express,  který používá například německá vládní letka.
Vládní Airbus A319CJ
Bombardier Global 5000 (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Prezident, premiér i ministři museli kvůli pandemii výrazně omezit cesty do zahraničí. Armáda, kterou provoz leteckých speciálů stojí nejvíce peněz, ušetřila minimálně padesát milionů korun. Další miliony zbyly jednotlivým úřadům. Vrátí je do státního rozpočtu nebo je využijí na posílení konzulátů či na investice do techniky na on-line konference.

Během více než roku pandemie dosáhly výdaje na cesty hlavy státu, předsedy vlády a jejích členů, které zajistila „vládní letka“ neboli 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely, necelých deseti milionů.

Z údajů ministerstva obrany plyne, že částka je oproti minulosti mnohem nižší. „V předchozích pěti letech se náklady na přepravu ústavních a vládních představitelů armádními letouny pohybovaly v rozmezí 60 až 90 milionů korun ročně,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Zeichmeisterová.

Objem letů klesl na třetinu až polovinu. Nejvíce politici létali v roce 2016, kdy vojsko vypravilo speciály ve 225 případech. O rok později se uskutečnilo 169 letů. Největší pokles nastal loni, kdy vojáci přepravovali politiky pouze 74krát.

Například prezident Miloš Zeman byl od loňského března jen v Polsku na únorovém summitu hlav států visegrádské čtyřky. Z údajů Hradu plyne, že dříve absolvoval okolo deseti cest ročně.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) byl od vypuknutí pandemie pracovně v zahraničí třináctkrát. „Uskutečnily se například cesty do Maďarska, Srbska a do Izraele, které souvisely s řešením situace spojené s COVID-19,“ uvedla mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová. Oproti roku 2019 je nynější počet premiérových návštěv ciziny o třetinu nižší.

Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) absolvoval 26 výjezdů, polovinu oproti dřívějšku. Loni a letos se většinou účastnil zasedání rady ministrů zahraničí v Bruselu a v Lucemburku.

Vládní letouny upřednostňují zejména premiér Babiš, šéfové diplomacie nebo ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Zdůvodňují to flexibilitou, bezpečností a velkými doprovodnými delegacemi podnikatelů. Armáda naopak potřebuje se stroji pravidelně létat a cvičit posádky.

Ostatní ministři vykonávali zpravidla deset až dvacet cest ročně. Od loňského března však byli v zahraničí nejvýše jednou, anebo vůbec.

Každý rezort ušetřil statisíce korun až nižší jednotky milionů, některé je poslaly na české zastupitelské úřady v zahraničí. „Personálně jsme posílili Generální konzulát ve Velké Británii pro pomoc občanům České republiky po odchodu Spojeného království z EU,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Michaela Poláková.

Počty letů politiků armádními speciály

2015      204
2016      225
2017      169
2018      184
2019      207
2020       74

Pramen ministerstvo obrany