Praha dá do lamp s nabíječkami pro elektromobily až 880 milionů korun

Pražská energetika v Praze na Vinohradech představila předloni projekt EV ready lamp. U sloupů veřejného osvětlení si lidé budou moci nabíjet elektromobily.

Pražská energetika v Praze na Vinohradech představila předloni projekt EV ready lamp. U sloupů veřejného osvětlení si lidé budou moci nabíjet elektromobily. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

V roce 2021 by se tyto sloupy veřejného osvětlení s vestavenou nabíječkou měly rozšířit do více pražských lokalit.
V roce 2021 by se tyto sloupy veřejného osvětlení s vestavenou nabíječkou měly rozšířit do více pražských lokalit.
K dobití elektromobilu si lze pořídit buď speciální čip u společnosti PRE, nebo lze využít jednorázovou platbu pomocí QR kódu.
K dobití elektromobilu si lze pořídit buď speciální čip u společnosti PRE, nebo lze využít jednorázovou platbu pomocí QR kódu.
V pražské Slezské ulici se objevily první stožáry nového osvětlení, prostřednictím kterých lze dobíjet elektromobily.
6
Fotogalerie

V následujících šesti letech by v české metropoli mohlo vzniknout až šest tisícovek dobíjecích míst elektromobilů v lampách veřejného osvětlení. Pražský magistrát do jejich rozvoje vloží postupně až 880 milionů korun s tím, že při výstavbě bude rekonstruováno veřejné osvětlení. Uvedl to mluvčí městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) Martin Drozd.

Prvních třináct takzvaných EV ready lamp instalovala THMP loni. Rozšíření elektromobility má pomoci zlepšit kvalitu ovzduší v Praze. „Podle odhadů víme, že by v roce 2030 mělo být v republice zhruba 500 tisíc až 700 tisíc elektromobilů. Dá se předpokládat, že nejméně pětina z nich bude jezdit v Praze,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

V následujících dvou letech budou nabíjecí lampy stavěny zejména mimo širší centrum Prahy. „Výběr lokalit koordinujeme s dalšími městskými subjekty. Je pro nás důležité, aby dobíjecí místa vznikala tam, kde to dává po všech stránkách smysl,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Nové stožáry s dobíjecími stanicemi začnou vznikat například v Kamýku, Chodovci, Hájích a na levém břehu Vltavy pak třeba na Veleslavíně, Velké Ohradě nebo ve Vokovicích. V širším centru města budou na pomezí Vinohrad a Žižkova nebo ve Dvorcích. Jedná se také o Kobylisích a Černém Mostu.

Z celkových 880 milionů korun nepůjdou všechny peníze pouze na nákup nabíječek, ale i na úpravu okolí a obnovu osvětlení. „V této částce nejsou zahrnuté jen výdaje na pořízení nabíječek, ale i na kompletní modernizaci dotčeného veřejného osvětlení, výměnu kabelové sítě nebo třeba obnovu komunikací,“ uvedl Jílek.

Vedení města v pondělí schválilo koncepci rozvoje nabíjecích míst. Navrhuje pětici možností, jak síť vybudovat. Liší se jak ve výši nákladů, tak množství snížených emisí. Jako nejlepší strategie vycházejí založení společného podniku města s některou z firem nebo koncese na vybudování a provoz stanic. Městská společnost Operátor ICT dostala za úkol obě rozpracovat. Kvůli vytvoření dostatečného příkonu zahájilo město a THMP loni obnovu sítě veřejného osvětlení.