Stát přišel o dojnou krávu. Miliardové dividendy z Letiště Praha jsou zřejmě minulostí

Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos očekává, že letiště letos odbaví 10,5 milionu cestujících.

Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos očekává, že letiště letos odbaví 10,5 milionu cestujících. Zdroj: E15 Michael Tomeš

S nástupem pandemie nezmizeli z Letiště Praha jen cestující, ale i tučné dividendy na trase Ruzyně – ministerstvo financí. Než pandemická opatření stlačila počty cestujících mířících do a z české metropole na minimum, odvádělo letiště rezortu financí jako jedinému akcionáři stamiliony až jednotky miliard korun ročně. Po krizových letech 2020 a 2021 je i letos nepravděpodobné, že by letiště poslalo dividendu do hluboce deficitní státní kasy.

V lednu 2020 letiště oznámilo odbavení rekordních téměř osmnácti milionů cestujících za rok 2019. Dokonce se obávalo, že se v čerstvě načatém roce dostane za hranu kapacit, jelikož přirozeně očekává další růst. Místo toho nastal bezprecedentní sešup o 79 procent na téměř 3,7 milionu odbavených cestujících.

Zatímco ještě v roce 2019 letiště vydělalo přes 2,7 miliardy korun, ze kterých si stát odsál 1,4 miliardy, první pandemický rok zakončilo ztrátou 2,3 miliardy, takže dividendu logicky nevyplatilo. Následující rok vykázalo hrubý provozní zisk ve výši 145 milionů.

První opravdu silný restart nastal až letos. Jen v hlavní letní sezoně od června do srpna letiště odbavilo 3,85 milionu cestujících, dokonce o třetinu více, než předpokládalo. Mezi cestujícími poprvé v moderní historii letiště dominovali Češi na odletu, nikoli obvyklí cizinci na příletu. Za celý letošní rok očekává předseda představenstva letiště Jiří Pos odbavení zhruba 10,5 milionu cestujících, meziročně téměř trojnásobek. Výrazně zlepšit by se měl také hospodářský výsledek.

„Vzhledem k pozitivnímu vývoji letošní sezony bude původně plánovaná EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů – pozn. red.) ve výši jedné miliardy překročena v řádu stovek miliónů. V letošním roce Letiště Praha nepředpokládá vyplácet dividendu, příští roky budou předmětem jednání s ministerstvem financí,“ uvedla na dotaz deníku E15 mluvčí letiště Klára Divíšková.

Ministerstvo připomíná, že vzhledem k náročnosti letecké dopravy na palivo a spotřebu energií se negativně projevuje také současná energetická krize. „Ministerstvo od managementu letiště očekává, že po propadu hospodaření a návratu do černých čísel bude letos pokračovat trend zlepšujícího se hospodaření v souladu se zotavováním segmentu letecké dopravy po období, kdy byla nejvíce zatížena proticovidovými opatřeními. Zda bude hospodářský výsledek dostatečný k tomu, aby z něj byla vyplacena dividenda, je v tuto chvíli předčasné odhadovat,“ uvedl mluvčí rezortu Filip Běhal.

Záležet bude podle něj i na tom, jaké rozvojové plány letiště ministerstvu předloží a jak náročné bude je ufinancovat. Mimochodem podobné důsledky jako letiště pociťuje i státní podnik Řízení letového provozu. Od svého založení v roce 1995 až do příchodu pandemie nikdy neprodělal a státu odváděl stamilionové dividendy. Loni však vygeneroval druhou ztrátu v řadě ve výši osmi set milionů.

I bez přispění letiště stát loni prostřednictvím rezortu financí vybral na dividendách celkem 21,4 miliardy korun, meziročně o 6,5 miliardy více. Většinu tvořila dividenda energetické společnosti ČEZ ve výši 19,5 miliardy, uvedlo ministerstvo.

Právě i rostoucích zisků zmíněného polostátního energetického giganta chce stát využít k pokrytí výdajů na vládní pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií. Pomoci chce formou úsporného tarifu a zastropování cen plynu a elektřiny.

„Mechanismus přerozdělení těchto finančních prostředků vláda v současnosti  připravuje souběžně v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na příští rok a celounijním řešením neočekávaných zisků firem z oblasti energetiky,“ dodává Běhal.

Vláda ale stále nerozhodla, v jaké míře budou zisky ČEZ putovat na vládní pomoc prostřednictvím výplaty dividendy a v jaké míře prostřednictvím zdanění neočekávaných zisků, uvedlo též ministerstvo.

Video placeholde
Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu? • Videohub