Tesla za půl milionu by se mohla začít vyrábět dřív. Možná už příští rok

Šéf Tesly Elon Musk

Šéf Tesly Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk představuje novou technologii baterií na loňské události Battery day.
Skica plánovaného vozu značky Tesla
Šéf Tesly Elon Musk
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
9
Fotogalerie

Automobilka Tesla Elona Muska zrychluje ve snaze přinést levnější model pro masy. Odhalily to podle serveru TeslaRati interní dokumenty pocházející z šanghajské továrny Gigafactory, kde se má nový vůz na počátku příštího roku začít vyrábět. Zřejmě nejzajímavější věcí na novém voze Tesly je jeho cena, která má začínat na 25 tisících dolarech. Tedy v přepočtu zhruba 532 tisíc korun.

Klíčové pro blížící se uvedení nového modelu na trh jsou podle webu Weibo vzrůstající prodeje vozů Tesla v Číně. Nový model, který má vycházet z modelu 3, už je přitom připravený. Certifikaci by měl dostat v březnu tohoto roku. 

Název modelu ještě není zveřejněn, ale dá se očekávat, že o vůz bude enormní zájem. Poptávka po menších a dostupnějších vozech je v Číně masivní, a to zejména ve větších městech. Kdo si navíc bude chtít připlatit, bude mít možnost. Nejdražší varianta tohoto modelu má vyjít na zhruba 30 tisíc dolarů. Čili více než 600 tisíc korun.

Design vozu je zatím tajemstvím. Dle spekulací kolujících mezi fanoušky a odbornou veřejností, by se však mělo jednat o menší sedan nebo hatchback.

Pokud by nový model Tesla na začátku roku 2022 skutečně začala vyrábět, jednalo by se o výrazné zrychlení plánu. I věčný optimista Musk v této souvislosti ještě loni hovořil o roce 2023. Další zdroje uvádějí, že Tesla chtěla původně spustit výrobu dokonce až v roce 2024, či o rok později.