Tragické nehody vlaků nezpůsobily systémové chyby dopravců, zjistil Drážní úřad

Srážka dvou vlaků u Českého Brodu

Srážka dvou vlaků u Českého Brodu Zdroj: HZS Středočeského kraje

Jiří Kolář (šéf drážního úřadu)
Srážka dvou vlaků u Českého Brodu
Srážka vlaků u Českého Brodu
Srážka vlaků u Českého Brodu
Odstraňování následků srážky vlaků u Českého Brodu (15. července 2020)
14
Fotogalerie

Českou železnici letos potkala nepříjemná série vlakových nehod. Drážní úřad proto nechal vypracovat audit dopravců. Z něj vyplývá, že se nedopustili systémových bezpečnostních pochybení.

„Zaznamenali jsme pouze drobné administrativní nedostatky, které ovšem neměly vliv na bezpečnost provozu,“ uvedl k auditu ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

V reakci na sérii nehod vykonal úřad státní dozory u Českých drah a u soukromého dopravce Arriva. Kontroloři se zaměřovali především na práci strojvedoucích a dalších provozních zaměstnanců.

„Kontrolováno bylo především dodržování a naplnění české i evropské legislativy týkající se bezpečnosti provozu. Nutno podotknout, že Drážní úřad nekontroloval pracovní podmínky zaměstnanců, na něž někteří upozorňovali, protože takové kompetence dle zákona k tomu nemá,“ uvedl Kolář.

Připomněl také, že dopravci –  na výzvu úřadu – vypracovali vlastní analýzy provozu. Podle něj dopravci zareagovali na sérii mimořádných událostí a přijali patřičná opatření. „Snad bude takových událostí co nejméně. Předvídat nesystémové nahodilé události lze opravdu stěží,“ tvrdí Kolář.

K nejtragičtějším nehodám léta patřily srážky vlaků Českých drah na Karlovarsku u Perninku, kterou nepřežili dva lidé, a srážka u Českého Brodu. Osobní vlak narazil do zadní části nákladního expresu, nehodu nepřežil strojvedoucí, dalších třicet tři osob bylo zraněných, z toho čtyři těžce. Kvůli nehodám vznikly škody v desítkách milionů korun.

Takovéto byly následky nehody u Českého Brodu: