Uber má další problém, úřady firmu vyšetřují kvůli údajné genderové a mzdové diskriminaci

Šéf Uberu Dara Khosrowshahi

Šéf Uberu Dara Khosrowshahi Zdroj: ČTK

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Provozovateli alternativní taxislužby Uber hrozí žaloba. Firma je vyšetřovaná americkou federální komisí za možnou diskriminaci týkající se náborových praktik a mzdové či genderové nerovnosti. Šetření začalo zcela v tichosti již v srpnu loňského roku, na veřejnost ale informace o něm unikly až nyní.

Komise pro rovné příležitosti v zaměstnání (EEOC), která řeší práva zaměstnanců a diskriminaci na pracovišti v USA, vyslýchá současné i bývalé zaměstnance Uberu a žádá od firmy interní dokumenty. Komise neposkytla detaily o aktuálním stavu vyšetřování s tím, že podrobnosti zveřejní pouze v případě, podá-li na Uber žalobu, píše server TechCrunch.

Uber se hájí, že v posledních 18 měsících provedl v oblasti vyváženosti platů a rasové i genderové rovnosti svých pracovníků mnohé změny. Tyto kroky zahrnují novou mzdovou strukturu, přepracování způsobu, jakým se hodnotí výkon pracovníků či snahy zvýšit genderovou a rasovou různorodost týmu.

Nejde o jediné kontroverze z poslední doby, kterým firma čelí. Minulou středu rezignovala šéfka lidských zdrojů Uberu Liane Hornsey kvůli obvinění z rasové diskriminace. Několik dnů nato list New York Times informoval o stížnostech zaměstnanců na výkonného ředitele Barneyho Harforda, který údajně měl rasistické komentáře a netaktní výroky proti ženám.

Současný šéf Uberu Dara Khosrowshahi míní, že probíhané šetření s těmito událostmi nesouvisí. Vyšetřování EEOC probíhá již velmi dlouho a je souhra okolností, že informace o něm vypluly na povrch ve stejnou chvíli jako potíže s diskriminací, které byly v posledních dnech zveřejněny,” uvedl pro Wall Street Journal.

S problémy souvisejícími nejen s genderovou diskriminací se Uber potýká od loňského června, kdy jedna z jeho pracovnic napsala blog o sexuálním obtěžování, jež ve firmě zažila v únoru 2017. Uber následně spustil interní šetření a propustil 20 zaměstnanců. Krátce poté se objevily stížnosti od dalších pracovníků. Tyto incidenty vyvolaly spolu s jinými okolnostmi velký tlak na tehdejšího šéfa Travise Kalanicka. Ten ještě v červnu z funkce odešel.

Uber později reagoval také zveřejněním dokumentu, v němž uvádí například podíl žen a mužů na pracovišti, různorodost ras ve vedoucích pozicích či sexuální orientaci zaměstnanců. Meziročně byl například navýšen počet žen na pracovišti o necelé dva procentní body na 38 procent, což je podle serveru TechCrunch ukazatel, že jde Uber správným směrem.