Uber míří do vzduchu. V New Yorku nabídne přepravu vrtulníkem

Uber Copter

Uber Copter Zdroj: Uber

Uber Copter
2
Fotogalerie

Americká alternativní taxislužba Uber zařadila do své nabídky další možnost přepravy. Pokud se nacházíte na nejjižnější části newyorské čtvrti Manhattan a potřebujete se co nejrychleji dostat na mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho, můžete využít službu Uber Copter. Tedy přepravu helikoptérou. Osmiminutový jednosměrný let vyjde na 200 až 225 dolarů za osobu. Cena také zahrnuje soukromou osobní přepravu před i po ukončení letu. O novince Uberu informoval deník The New York Times, k dispozici bude od 9. července.

Uber oznámil svůj vstup na nebe před třemi lety. Nyní se posunul k realizaci. Uber Copter si budou moci zarezervovat pouze uživatelé, kteří jsou členy dvou nejvyšších úrovní věrnostního programu Uberu Platinum a Diamond. Tito zákazníci si budou moci objednat Uber Copter na vyžádání nebo až pět dní předem. Helikoptéry pojmou až pět osob.

Provoz vrtulníků zajistí společnost HeliFlite. Posádka vrtulníků se bude skládat ze dvou pilotů, kteří před letem seznámí cestující s bezpečnostními opatřeními pomocí 90sekundového videa. Zákazníkům bude dovoleno přivést pouze jednu osobní tašku a jednu příruční tašku o hmotnosti nejvýše 18 kilogramů.

Společnost Uber tvrdí, že chce nabídnout nový zážitek z cestování po New Yorku. Zároveň prý hodlá znatelně zkrátit dobu, za kterou by se běžný člověk normálně na letiště dostal. Podle Uberu že v tuto chvíli trvá cesta na letiště JFK zhruba hodinu - v dopravní špičce jsou to pak údajně více než dvě hodiny. Tento čas chce dopravce zkrátit na pouhých 30 minut. A to včetně pozemní dopravy k heliportu a od něj.

„Naším plánem je přinést Uber Copter k více zákazníkům a do dalších měst, ale chceme to udělat správně,“ řekl Eric Allison, šéf divize Uberu, která se stará o leteckou přepravu. „Hlavním cílem tohoto počátečního projektu je především porozumět, s čím máme tu čest, a naučit se maximálně využít tohoto druhu dopravy.“

Uber není jedinou společností, která nabízí přepravu helikoptérou mezi letišti a městskými oblastmi. V březnu začala fungovat společnost Blade Urban Air Mobility, která přepravuje zájemce na letiště Newark Liberty, JFK a La Guardia. Heliporty společnosti se nacházejí také na Manhattanu. Cena letu činí 195 dolarů a je v ní stejně jako v případě Uber Copter zahrnuta i pozemní doprava.