Žádný odchod, i v případě brexitu zůstaneme v Británii. Airbus otočil

Továrna Airbusu v britském Broughtonu

Továrna Airbusu v britském Broughtonu Zdroj: Airbus

Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
6
Fotogalerie
Evropský výrobce letadel Airbus nehodlá odejít z Británie, pokud by se Britové v plánovaném referendu vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Řekl to dnes generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier. Jeho slova kontrastují s vyjádřeními šéfa britské divize Airbusu Paula Kahna, který v květnu řekl, že v případě odchodu Británie z EU by musel Airbus znovu zvážit budoucí investice v této zemi.

Brégier na mezinárodním aerosalonu u Paříže zpravodaji britské stanice BBC řekl, že Airbus nemá žádné plány na přemístění výroby ze svých britských závodů. Hodlá prý dodržet závazky vůči svým zhruba 16 tisíc zaměstnancům, které má v Británii. Připustil jen, že by se firma musela zamyslet nad důsledky, které by „Brexit“ (odchod Británie z EU) mohl mít na její konkurenceschopnost.

Britský premiér David Cameron, jehož konzervativci jasně vyhráli květnové parlamentní volby, slíbil uspořádat hlasování o setrvání Británie v EU do konce roku 2017. Předtím se chce pokoušet přemluvit EU k reformám a jednat o změně vztahů mezi unií a Británií.

Airbus v Británii vyrábí křídla

Airbus, který soutěží s americkým Boeingem o titul největšího světového výrobce velkých dopravních letadel, vyrábí v Broughtonu na severu Walesu křídla pro všechna svá dopravní letadla a zaměstnává tam asi šest tisíc lidí. Další tisíce lidí pracují nedaleko Bristolu, kde navrhují křídla a provádějí testy podvozků.

Podívejte se: Křídla z Broughtonu dávají práci tisícům lidí

Obavy z referenda o setrvání Británie v EU vyjadřuje řada čelných představitelů světa podnikání, pro něž je to zdrojem investiční nejistoty. Kahn v květnu řekl, že Británie musí soutěžit o investice a nejlepším způsobem, jak je dál získávat, je podle něj zůstat v EU. Dodal ale, že není „slepým zastáncem členství Británie v EU“ a vítá plány britské vlády prosadit reformy, které by učinily EU štíhlejší a efektivnější.