Nástup robotů. Sklady čeká revoluce a česká firma Dextrum chce být u toho

Sklad Dextrum

Sklad Dextrum Zdroj: Dextrum

Ivan Richtár
2
Fotogalerie

Skladník sice nemusí mít žádnou kvalifikaci, za to se hodně nadře co do intenzity pohybu. Po popeláři nejvíc. Nachodí kolem 30 tisíc kroků za den, což je trojnásobek denní normy.  A to je kombinace, která zejména mladé neoslovuje, staří přitom odcházejí. Logistika musí zároveň zvládat obří sezonní výkyvy – Black Friday nebo Vánoce rozhodně nepatří k oblíbeným svátkům manažerů skladů v e-commerce. Řešení je podobně jako v jiných oborech založených na manuální práci zřejmé – automatizace, digitalizace a nahrazování skladníků roboty. A to je segment, na který se zaměřil český start – up  Dextrum Fulfillment.

Zatímco na západě už je robotizace skladů v plném proudu, nás revoluce v tomto ohledu teprve čeká.  S mobilními regálovými roboty začal Amazon, který v roce 2012 koupil společnost Kiva a pod Amazon Robotics se s ní zaměřil právě na robotizaci skladových manipulací při vychystávání objednávek. Ve světě se robotizace následně rozšířila do asijských států především do Číny, kde je jedním z lídrů čínská společnost GEEK+, která dodávala roboty například do Alibaby.

Na tzv. fulfillment, neboli řešení skladové logistiky formou služby pro e-shopy, u nás vsadila česká společnost Dextrum Fulfillment, do které vložila kapitál na rozjezd skupina českých investorů a řídí ji Ivan Richtár. Dextrum nabízí především e-shopům odbourání starostí s logistikou, aby se mohly soustředit na svůj core byznys a růst. E-commerce prochází změnami a konkurence v elektronickém obchodování je velká. Zákazníci očekávají krátké dodací lhůty a e-shopy, které nenásledují tyto změny, ztrácí potenciál se na trhu udržet. I proto je robotizace a automatizace stále diskutovanějším tématem, stejně jako outsourcing logistických služeb.

Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci

Video placeholde
• Videohub

Stačí deset místo padesáti

První vysoce automatizovaný a robotizovaný sklad firma otevřela v Paskově na Ostravsku, další plánuje v okolí Prahy a Plzně. Ve skladu v Paskově funguje 20 logistických robotů, kteří přivážejí zboží ke skladníkovi. Na samotném pracovišti je skladník navigován pomocí laserové navigace, která mu ukazuje pozici, odkud má odebírat zboží, a dále mu práci usnadňuje světelná navigace Pick to Light. Na příjmu zboží mu práci usnadní čtečka čárových kódů v rukavici nebo manipulace pomocí dopravníků pro kompletaci zásilek dle dopravců.

„Na ploše 2000 metrů čtverečních bychom v normálních podmínkách zaměstnávali kolem 50 lidí. My jich při plném vytížení skladu budeme mít kolem deseti na jedné směně,“ popisuje fungování robotizovaného skladu ředitel společnosti www.dextrum.cz Ivan Richtár. Spolupráci si pochvaluje i Adam Kunčický, ředitel společnosti YourGames, která byla prvním zákazníkem společnosti Dextrum. „Vnímám možnost soustředit se pouze na růst našeho byznysu a vyhledávání nových obchodních příležitostí. I díky tomu rosteme rychleji,“ říká. 

Nově i s franšízou

Ač je Dextrum „nováčkem“ na trhu fulfillmentu pro e-commerce, může se opřít o dlouholeté zkušenosti v oblasti skladové logistiky a také o zkušenosti technologického partnera, společnosti Kvados, která je leaderem v dodávkách řešení pro skladovou logistiku a průmyslovou automatizaci a robotizaci. Robota proto v Paskově dokážou používat i při příjmu zboží. To je evropský unikát, teď se robot dokonce učí autonomně vyložit kamion. 

„Robotizace v logistice přináší škálovatelnost, úsporu lidské práce, nižší provozní náklady a efektivnější a rychlejší provoz. Zavedení těchto inovací však klade vysoké nároky na vstupní investice, proto je pro malé a střední e-shopy, které si chtějí udržet konkurenceschopnost, řešením právě robotizovaný fulfillment. Pokud přenechá e-shop svou skladovou logistiku na nás, objednávky provedené v e-shopu do 14 hodin, expedujeme ještě tentýž den a zákazník má do druhého dne své zboží doma. To garantujeme i v sezónních špičkách, při kterých se běžná skladová logistika trápí, a to za dlouhodobě výbornou cenu, protože naši roboti nepotřebují z důvodu inflace přidat, nemají problém s přesčasy ani prací v noci a o víkendech,“ vysvětluje Ivan Richtár.

Firma se rozhodla rozvíjet i formou franšízy - partnerům nabízí podnikání pod její značkou a především dodání kompletního know-how, jak takový robotizovaný sklad provozovat. Celé řešení partnerovi dodá na klíč v krátkém termínu a u tohoto konceptu plány firmy nekončí. Na další rozvoj se jí podařilo získat finanční prostředky nejen od bankovního partnera, ale také z dotace programu Ministerstva průmyslu a obchodu „The Country For The Future“. Do dalšího rozvoje plánuje investice v řádech milionů eur.