Topíme lépe, produkce dřevních pelet roste, říká šéf klastru výrobců pelet

Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta. Zdroj: Archiv

Peletové kotle mají velmi vysokou účinnost, přes 90 procent. Cenově vychází pelety pro běžný rodinný dům mezi 25 a 30 tisíci korun za rok. Jsou tedy výhodnější nežli elektřina, plyn i olej. Levnější už je pouze dřevo nebo uhlí, ale zde je také nutné započítat čas na přikládání a celkovou obsluhu kotelny. Je dobré vědět, že v létě bývají pelety o 10 až 15 procent levnější nežli v zimě, v topné sezoně. 
Dřevní pelety. Loni se v ČR celkem vyrobilo 400 tisíc tun dřevěných pelet , meziroční nárůst dosáhl 6 procent (23 tisíc tun), 67 procent českých pelet je určeno na export (Rakousko, Německo, Itálie). Celkem je v ČR v provozu 34 peletáren. V ČR je nainstalováno přes 35 000 peletových kotlů a kamen. Aktuální domácí spotřeba dřevních pelet je 110 tisíc tun ročně.
3
Fotogalerie

Stále více českých domácností začíná preferovat ekologičtější zdroje tepla. Podle předsedy Klastru Česká peleta Vladimíra Stupavského se dá tento pozitivní vývoj vysvětlit jednak stále silnějším vnímáním globální klimatické krize, ale třeba i dopady lokální kůrovcové kalamity. Čeští výrobci dřevních pelet v loňském roce dosáhli rekordního výsledku, když vyrobili 400 tisíc tun pelet. Roční obrat trhu s peletami překročil dvě miliardy korun.

Můžete popsat největší přednosti spalování pelet? Proč topit peletami?

Největšími přednostmi jsou čistota, komfort a úspora. U čistoty bych vyzdvihl, že pelety obsahují pouze 0,5 procenta popela, to je asi jeden kbelík popela za celou topnou sezónu. Zkuste si to srovnat s uhlím… Pelety nepráší a při topení prakticky není v ovzduší poznat, že je kotel v provozu, z komína se totiž často vůbec nekouří. Před časem bylo provedeno i měření, ze kterého vyplynulo, že jeden uhelný kotel vyprodukuje stejně emisí, jako 40 až 60 peletových automatů.

Kolik peletových topičů je v současnosti v Česku v provozu?

Je to už ke 40 tisícům. Peletový kotel je automat – sám se zapaluje, sám si přikládá palivo, vyhasíná a dokonce se umí i sám vyčistit. Uživatel pouze kontroluje, zda mu nedošly pelety. A ty může jednou za rok objednat a doplnit tak, že přijede specializovaná cisterna, která pelety nasune hadicemi až do zásobníku vedle kotle. Druhou, o něco méně komfortní variantou jsou sáčky, kterými se musí zhruba jednou týdně naplnit zásobník.

Jak se pelety vyrábějí?

Byl zde nápad, jak efektivně zhodnotit odpad, který vzniká v obrovském množství na pilách všude po světě. Tento odpad - piliny a hobliny - se dříve pálil, skládkoval a podobně. Čerstvé piliny se přitom dobře tvarují, lisují a obsahují dokonce přírodní pojivo lignin. Ten nám drží spolu s vysokým tlakem peletu pohromadě. V peletách se tedy nevyskytují ani žádná lepidla, všechno obstará příroda.

Jsou v kvalitě dřevních pelet rozdíly?

Samozřejmě. Ale je jednoduché se v tom vyznat. Ty nejkvalitnější dřevní pelety se vyrábí z odkorněných dřevních zbytků. Vzniká světlá homogenní peleta splňující certifikaci ENplus A1, která je standardizovaným palivem pro kotle a kamna všude po světě.

Z našeho pohledu je velice pozitivní, že tyto kvalitní pelety nejsou ani v České republice žádným okrajovým zbožím, plných 96 procent z tuzemské produkce pelet se vyrábí právě v této jakosti. Tuto jakostní třídu také většina výrobců doporučuje pro své kotle a kamna.

V čem jsou pelety bez zmiňované certifikace horší?

U pelet bez certifikace nelze zaručit kvalitu, výhřevnost, ani z čeho byly vyrobeny. Často se pak stává, že nějaké super levné nákupy z východu způsobí více problémů než užitku. Takové nízko jakostní pelety se mohou spékat a ucpávat hořák, nehledě na to, že obsahují násobně větší množství popela, takže ve výsledku se žádná úspora nekoná.

Mluvíte o velkých úsporách, pro spalování pelet je ale zapotřebí speciálního kotle.

Ano, bez toho to nejde. Jedná se o peletový automat, který si všechno dělá sám, jak již jsem popisoval. Vy ho řídíte jen pokojovým termostatem. U nás je takových automatů na trhu zhruba 100 modelů, takže je z čeho vybírat. Vedle toho je možné zvolit také peletová kamna nebo krby. Pro klasickou peletovou kotelnu potřebujete místo na kotel, komín a prostor pro uskladnění paliva. V situaci, kdy bude tak jako tak nutné nahrazovat dožívající uhelné kotle, se ale jedná o přinejmenším hodně zajímavou alternativu. Po výměně starého uhelného kotle za peletový se každý divý, kolik ušetřil místa a jak je vše najednou čisté.