Banky utahují šrouby realitním investorům a developerům

Podnikatelé v nemovitostech musí počítat s náročnějším jednáním v bankách ohledně nových úvěrů.(ilustrační foto)

Podnikatelé v nemovitostech musí počítat s náročnějším jednáním v bankách ohledně nových úvěrů.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Peněžní ústavy začínají být opatrnější při financování realitního byznysu.(ilustrační foto)
Transakce v komerčních nemovitostech se aktuálně téměř zastavily.(ilustrační foto)
Místo nového byznysu se banky budou soustředit spíše na stávající klienty. (ilustrační foto)
Postoj bank k financování realit má pro podnikatele v nemovitostech zásadní význam.(ilustrační foto)
Letošní objem investic do komerčních realit pravděpodobně klesne. (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Podnikatelé v nemovitostech musejí počítat s náročnějším jednáním v bankách ohledně nových úvěrů. Peněžní ústavy totiž začínají být opatrnější při financování realitního byznysu. Důvodem je nejistota vyvolaná pandemií koronaviru. Transakce v komerčních nemovitostech se aktuálně téměř zastavily.

„Co týče nových projektů, tak dokud nebude jasné, jak dlouho bude situace trvat a jaký bude dopad na reality, budou banky v poskytování nových úvěrů velmi obezřetné a preferenci budou mít stávající, finančně silní a profesně zkušení klienti,“ řekla Lenka Kostrounová, ředitelka nemovitostního financování ČSOB.

Opatrnější je též Česká spořitelna. „Více než na akvizici nových klientů v oblasti úvěrování nákupů nebo developmentu komerčních realit se soustředíme na podporu našich stávajících klientů v této oblasti,“ uvedl mluvčí banky Filip Hrubý. Dobrým příležitostem se spořitelna sice nebrání, ale současně podotkla, že například obchodní centra nebo hotely vnímá aktuálně jako rizikovější aktiva. 

Orientaci na stávající klienty místo nového byznysu potvrdila rovněž Raiffeisenbank. „Nové financování developmentu za podmínek odrážejících současnou situaci není v tuto chvíli prioritou. Banky budou mít nějakou dobu hodně práce se stávajícím úvěrovým portfoliem a u nového byznysu budou opatrnější. To se odrazí v konzervativnější úvěrové politice,“ sdělila tisková zástupkyně Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Postoj bank k financování realit má pro podnikatele v nemovitostech zásadní význam. „Byznys v komerčních nemovitostech se zastavil. Banky mohou požadovat vyšší podíl equity investora či developera pro úvěrové financování, mohou požadovat vyšší míru předprodejů nebo předpronájmů. V kombinaci s vysokými stavebními náklady to může být velmi komplikovaná situace. Jasněji však bude nejdříve za tři čtyři měsíce,“ řekl Jan Hospodář, šéf investic v poradenské firmě 108 Agency.

Za této situace pravděpodobně letošní objem investic do akvizic kanceláří, obchodních center, skladů a hotelů klesne. Velká část investičních transakcí se podle konzultantů ze společnosti Savills přesune do roku 2021.

Vliv koronavirové krize na nemovitosti připouštějí i samotní realitní byznysmeni. „Na odhad dopadů aktuální situace na celkovou poptávku nebo cenu nemovitostí je ještě brzy, nicméně v kontextu současné volatility akciových trhů a nebývale velkých podpor ekonomik centrálními bankami nebo vládou lze očekávat snížený počet transakcí,“ komentoval Robert Ides, spoluzakladatel investora do průmyslových nemovitostí Arete. Drastický pokles cen ale neočekává. Sklady a výrobní haly navíc podle Idese budou proti otřesům odolnější než jiné typy realit.