Bílý dům žádá po firmách desítky miliard dolarů. Často v tajných dohodách

Bank of America

Bank of America Zdroj: Alex Proimos, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Americká vláda letos podnikla zatím největší zátah na domácí byznys ve své historii. Zámořské firmy na pokutách regulátorům zaplatily vysoko přes 60 miliard dolarů. Největší díl vládního účtu platí banky.

Skládání účtů za hypoteční prohřešky přišlo od počátku roku zámořské finanční ústavy už na 50 miliard dolarů. Podle amerického časopisu The Economist jsou však pokuty dojednány často v tajných dvoustranných dohodách s neznámými parametry. List v této souvislosti hovoří o trendu kriminalizace podnikání a vládní šikany.

Naposledy sáhla hluboko do kapsy zámořská banka Bank of America. Regulátor ji vyměřil mamutí pokutu 17 miliard dolarů za obchodní machinace během finanční krize. Na vyrovnání se banka minulý týden dohodla s americkou vládou. „Ano, banka dělala špatné věci, ale přesto je trest nefér. Šlo o věc vedení banky, ale platí za to její akcionáři. Všechny soudy a žaloby kolem hypoték je stály už skoro 70 miliard dolarů,“ uvedl šéf Mendon Capital Anton Schulz.

Bič regulátorů dopadl i na zahraniční firmy. Francouzská banka BNP Paribas za porušování amerických sankcí vůči Súdánu a Íránu zaplatila 9 miliard dolarů, ropnou BP přišla ropná katastrofa v mexickém zálivu na 13 miliard, problémy s auty stály japonskou Toyotu miliardu a čtvrt.

Tažení proti hypotečním bankám vede americká vláda už od roku 2011. Dosavadní rekord v pokutách dosud držela největší americká banka JP Morgan, která loni zaplatila 13 miliard dolarů. Od roku 2007 do loňského léta zaplatilo jen šest největších amerických bank v nákladech na právníky a sankce 103 miliard dolarů. Přišli si tak na víc než samotní akcionáři těchto ústavů. Ti se během dietní pětiletky museli spokojit s „pouhými“ devětadevadesáti miliardami vyplacených dividend.