Chyť mě, když to dokážeš. Dluhopisář Sincom visí investorům stamiliony

Dluhopisář Sincom zvolil neotřelou taktiku vůči svým investorům: schovává se jim

Dluhopisář Sincom zvolil neotřelou taktiku vůči svým investorům: schovává se jim Zdroj: Tereza Kovandová

Ani slavný Houdini by to neudělal lépe. Jako mávnutím kouzelného proutku nechat zapomenout na temnou minulost a pustit se s rádoby čistým štítem do nových dobrodružství. Kdyby nešlo o velké peníze drobných investorů v řádu stamilionů korun, působilo by to skoro romanticky. Takový je příběh dluhopisáře Sincom Holding, který se ovšem od března už Sincom nejmenuje. Značka rezonující u věřitelů marně čekajících na své peníze, ale i u několika známých pražských advokátních kanceláří přestala být pro majitele holdingu jednoduše „komfortní“ a především: začala být brzdou pro prodej nových bondů. Ty bývalý Sincom nabízí pod novými jmény, a nezkušení investoři tak nemají potuchy o historii firmy. Symbolickou tečkou budiž, že u některých z dluhopisů je v kolonce věřitel uveden sám emitent. Věc momentálně řeší i policie.

„Co se týče možné škody, tak naši klienti jsou vlastníky dluhopisů z celkem šesti podlimitních dluhopisových emisí, které mají každá předpokládaný objem emise okolo 25 milionů korun. Krát šest to činí možnou výši škody až 150 milionů korun. Společnosti však mohou mít více emisí dluhopisů,“ uvádí právník advokátní kanceláře Petráš Rezek Filip Svoboda, která zastupuje desítky držitelů dluhopisů Sincomu. Ti už více než půl roku čekají na své peníze.

Na kancelář se začali držitelé dluhopisů společnosti Sincom Investment Company a spřízněné ATS Company obracet už v srpnu loňského roku s tím, že firmy jim dluží úroky, některým z nich i jistinu vkladu. 

Podle advokátů zastupujících poškozené může mít Sincom a s ním propojené sesterské společnosti i stovky věřitelů. Přesný objem závazků Sincomu, který nabíral peníze na nákup apartmánů v Dubaji, je nicméně neznámý, může ale jít do vyšších stamilionů korun. Už v roce 2022 navíc jedna z dceřiných firem Sincomu, Sincom Capital schválila vydání bondů až v objemu 2,5 miliardy korun. Kolik papírů se prodalo z této emise není dohledatelné.

„Obrátily se na nás první desítky investorů. Přebíráme postupně jejich zastoupení,“ uvádí i známý pražský advokát Michal Žižlavský. I na jeho kancelář se podle něho obrátily první desítky klientů. „Začínáme vytvářet silnou věřitelskou skupinu za účelem společné obrany jejich zájmů. Případ je na počátku. Analyzujeme nyní nároky našich klientů a chystáme právní kroky,“ říká Žižlavský. 

Samotný Sincom, či jeho formální následovníci přitom nelení. Z výpisu u Centrálního depozitáře cenných papírů vyplývá, že si holding sdružující celou řadu dceřiných firem v listopadu 2023 nechal zaregistrovat další dva kódy Isin pro vydání nových, takzvaných podlimitních emisí. Tedy bondů neviditelných pro regulátora v objemu do jednoho milionu eur. 

„Zaregistrovali je na společnost Sincom Property Investment, která byla později přejmenována na Sosna Royal Invest, takže pravděpodobně nabízí, nebo budou nabízet další dluhopisy, čímž může škoda ještě více růst,“ dodává Svoboda s tím, že kancelář předala své podklady policii a v současnosti se čeká, zda bude zahájeno trestní stíhání. Bizarní je pak podle Svobody fakt, že některé z dříve prodaných dluhopisů byly prezentovány jako zajištěné, podle emisních podmínek to ale bylo přinejmenším spíše ironií. Jako ručitel byl podle Svobody uveden samotný emitent. 

Značka Sincom zmizela i ze samotné matky holdingu. Namísto někdejší mateřské společnosti Sincom Holding tak od března funguje společnost Capital Investing Ventures. Firma pro jistotu změnila i sídlo z pražského Žižkova do Ruzyně. Zde sídlí i zmiňovaná nově přejmenovaná společnost Sosna Royal Invest. „Pokud dochází k přejmenovávání emitujících společností, pak se pravděpodobně jedná o další krok, jak se co nejvíce schovat svým věřitelům,“ říká Svoboda. 

Podle svých stránek se firmy ze skupiny měly věnovat nákupu, rekonstrukci a pozdějšímu prodeji nemovitostí. Firma se přitom orientovala především na nemovitosti v Dubaji, za peníze získané od investorů měla nakupovat tamní apartmány. „Projekty firmy jsou ale nejasné, stejně jako využití získaných peněz. Struktura skupiny je nepřehledná a dluhopisy jsou nezajištěné,“ shrnuje byznys firem kolem Sincomu dluhopisový expert advokátní kanceláře Havel & Partners Jan Topinka.

Předsedkyní představenstva a podle Evidence skutečných majitelů i jediným koncovým vlastníkem někdejší Sincom Holding, stejně jako přejmenované Capital Investing Ventures, je Lenka Macurová. Ta je zároveň spojovacím článkem celé skupiny a podle Sbírky listin figuruje ve vedení, či zároveň jako spoluvlastník s Jurajem Šedovičem celkem v jedenácti firmách, které obsahují, či dříve obsahovaly názvy Sincom, či ATS. Krom toho je angažována i v pěti dalších firmách, kde například e-shop Golden Diva je taktéž emitentem dluhopisů. Mimo jiné vlastní Macurová i společnost s názvem Investiční centrum dluhopisů. Sincom na doplňující dotazy e15 nereagoval.

Podle právníků je možným scénářem vývoje situace kolem někdejší skupiny Sincom insolvence, pokud ovšem policie nespustí trestní stíhání. Výtěžek z případné insolvence ale věřitele podle znalců nemusí příliš uspokojit. „Pravděpodobnost, že investoři přijdou o své peníze, je značná. Výtěžnost z konkurzu je v řádu jednotek procent,“ upozorňuje právník Lumír Schejbal z advokátní kanceláře Schejbal & Partners, která se rovněž zabývá problematikou korporátních dluhopisů.