Čínský regulátor zaklekl na další gigant. Akcie Tencentu strmě padají

Čínský technologický obr Tencent Holdings zažívá krutý výplach na burze.

Čínský technologický obr Tencent Holdings zažívá krutý výplach na burze. Zdroj: Reuters

Důvodem je obava z regulace čínské administrativy, která čím dál více brojí proti technologickým gigantům.
Už druhý den po sobě její akcie klesají a v přepočtu na tržní kapitalizaci už ztratila bezmála 60 miliard dolarů, tedy 1,4 bilionu korun.
3
Fotogalerie

Čínský technologický obr Tencent Holdings zažívá propad na burze. Už druhý den po sobě jeho akcie klesají a v přepočtu na tržní kapitalizaci už společnost ztratila téměř 60 miliard dolarů, tedy 1,3 bilionu korun. Důvodem je obava z regulace čínské administrativy, která čím dál více brojí proti technologickým gigantům. Tržní kapitalizace firmy v dolarech činí přes 800 miliard.

Akcie čínské společnosti se v pondělí na hongkongské burze prodávají s cenovkou o 3,4 procenta nižší než v pátek. Už poslední obchodní den minulého týdne přitom akcie odepsaly čtyři procenta. Trh reaguje na skutečnost, že čínští regulátoři chtějí na společnost dohlížet mnohem přísněji. Gigant tak nejspíš bude donucen založit regulovaný finanční holding, který bude nabízet své bankovní a jiné finanční služby, míní podle agentury Bloomberg lidé blízcí situaci.

O větším dohledu nad technologickými hráči už na začátku března mluvil čínský premiér Li Kche-čchiang. Ten na kongresu Národního lidového shromáždění slíbil, že zabrání neregulované expanzi fintechových monopolů.

Roztržka navíc může jít až za hranice fintechové divize Tencentu. Čínský antimonopolní úřad v pátek pokutoval společnost za to, že nepožádala o souhlas s oznámenými investicemi a akvizicemi. Trh se také obává, že čínská vláda může zintenzivnit boj například i v herním odvětví, kde je Tencent dokonce největším hráčem na světě.

Britská banka Bernstein však obavy mírní. „Regulatorní riziko, kterému Tencent čelí, není tak dramatické jako v případě společnosti Alibaba,“ uvedli její analytici. „Vedení Tencentu se veřejně neprofiluje, což je jednoznačně výhoda. A co je důležitější, Tencent má oproti své konkurenci na svých hlavních trzích stále významný náskok,“ doplnili. Platební a další fintechový byznys čínského obra má podle banky hodnotu mezi 100 až 120 miliardami dolarů. 

Minulý týden list list The Wall Street Journal napsal, že čínský antimonopolní úřad podle obeznámených zdrojů zvažuje rekordní pokutu pro internetový obchod Alibaba. Stejně jako v případě Tecnetu se úřadu nelíbí jeho údajné monopolní chování.