Deutsche Bank překvapila, ale i zklamala

Josef Ackermann, Deutsche Bank

Josef Ackermann, Deutsche Bank

Největší německá banka Deutsche Bank vydělala vloni hodně, ale přesto málo. Čistý zisk 4,3 miliardy eur, který oznámil peněžní dům dnes ve Frankfurtu nad Mohanem, byl sice dvojnásobný proti roku 2010, ale zůstal za očekáváním jak banky samotné, tak finančních trhů.

Původní předpověď z úst předsedy představenstva, Švýcara Josefa Ackermanna, která se týkala hrubého zisk, zněla na deset miliard eur – skutečností nakonec zůstaly „jenom“ 5,4 miliardy. Tedy něco těsně nad polovinou ohlášené sumy. Navíc, pokud jde o výnosnost vlastního kapitálu, zněla přání na 25 procent, dosaženo bylo deset. „Deutsche Bank je ve výtečné kondici a může pokračovat v úspěšném kurzu, nastoleném v uplynulých letech,“ pochvaluje si i tak Ackermann.

Důvodem k radosti je divize klasického bankovnictví, která vydělala před zdaněním rekordních 3,7 miliardy eur. Zklamání připravilo naopak Ackermannovi a spol. poslední čtvrtletí loňského roku, kdy se provozní ztráta vyšplhala na 351 milionů eur. Jako hlavní důvod uvedla banka vleklou dluhovou krizi, která vedla k propadu poptávky po úvěrech a masivně se podepsala na hospodaření investičního bankovnictví. Divize kapitálových trhů, jež má tyto aktivity na starosti, ohlásila v červených číslech 422 milionů.

Čvrteční výroční tisková konference byla poslední, kterou Josef Ackermann řídil, počínaje dneškem přebírá kormidlo duo jeho nástupců, jmenovitě Anshu Jain a Jürgen Fitschen. A právě Jain přichází s čerstvým škraloupem – prodělečná divize se zaměřením na kapitálové trhy spadá totiž pod něj.

Ackermann, jenž opustí nejvyšší výkonný post na valné hromadě v květnu, včera pro jistotu připomněl, že peněžní ústavy obecně prožívají těžké období a že Deutsche Bank ukázaly, že se dá obstát i v těchto časech. Říjen, listopad a prosinec označil za složité kvůli nejisté situaci na trhu a neochotě investorů riskovat. Napomínaná skupina zareagovala dotčeně: akcie domu se dočasně propadly o deset procent. „Roční data německé jedničky jsou horší, než jsme si mysleli,“ zněla odezva.

Ackermann se chlubil naposled. Neohromil

Loňská čísla? Nic ohromujícího. Odchod na vrcholu? To sotva. . „Musí se mu ale nechat, že Deutsche Bank radikálně přestavěl. Z úspěšného, ale konzervativního institutu udělal globální investiční banku, “ napsal na adresu bosse Deutsche Bank Josefa Ackermanna Spiegel Online.

Daň, kterou za toto úsilí zapaltil, není malá: švýcarský manažer je považován za nejvíce nenáviděného bankéře v Německu. Stal se symbolem nenasytného kapitalismu – kvůli úsilí „maximalizovat zisk“. Tedy mottu, které bylo podezřelé už před finanční krizí, natož po ní.

Z pohledu podílníků je Ackermannova desetiletka zklamáním, cena akcií spadla na polovinu. „Ztratil kontrolu, vytlačili ho vlastní učni,“ zní jeden z názorů. Mluví pro to epizoda z Davosu, na níž pózovali oba nástupci s šéfem dozorčí rady Achleitnerem. Bez Ackermanna.