Drobný investor v ohrožení. Neviditelné fondy jsou v Česku na vrcholu, některé líčí pasti

České investory válcuje příliv „neviditelných“ investičních kvazifondů skýtajících zejména pro drobné hráče celou řadu rizik.

České investory válcuje příliv „neviditelných“ investičních kvazifondů skýtajících zejména pro drobné hráče celou řadu rizik. Zdroj: Midjourney

České investory válcuje příliv „neviditelných“ investičních kvazifondů skýtajících zejména pro drobné hráče celou řadu rizik. Takzvaných patnáctkových fondů podle §15 zákona o investičních společnostech, které se na jedné straně chlubí logem ČNB, aniž by však byly jakkoli regulovány, působilo v Česku v pololetí 411, tedy nejvíce v historii. Podle dat regulátora se navíc jejich řady rozrůstají stále rychleji. Zatímco za celý loňský rok vzniklo těchto entit, které běžný investor mnohdy nerozezná od regulovaných fondů, jednačtyřicet, jen během letošního prvního pololetí jich stihly vzniknout takřka tři desítky. 

„S ohledem na množství těchto fondů a vybraných prostředků se už jedná o systémové riziko. Tyto entity nejsou určeny pro drobné a nezkušené investory, kteří by se všem pochybným prodejcům těchto entit měli zdaleka vyhnout,“ říká výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT) Jana Brodani. Fondy mají povinnost se pouze formálně zapsat u ČNB a ročně podávat stručné hlášení České národní bance. Neexistuje ale žádná kontrola nad tím, v jakém rozsahu a jakým způsobem dochází k investování shromážděných prostředků.

Ekonomové odhadují, že tyto šedé „fondy“ mohou dohromady spravovat prostředky ve výši jednotek miliard korun. „Prudký nárůst počtu těchto kvazifondů dávám do souvislosti s medializací. Přestože je negativní, tento typ produktu mnoha „podnikavcům“ ukázal cestu, jak s nulovou odpovědností vybrat jednoduše peníze od mnoha důvěřivých lidí a dělat si s nimi úplně, co chce,“ zdůrazňuje ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Kvazifondy o sobě daly masivně vědět v roce 2020, když pražská společnost J. O. Investment podvodně vylákala s příslibem výnosů ve vysokých desítkách procent od investorů přes jednu miliardu korun. Jiný kvazifond Foxtrade Invest spojený s podnikatelem Lubošem Pánkem zase měl podle policie investorům zpronevěřit kolem 600 milionů korun. Další „fond“ spravovaný společností Cryfin orientovaný na kryptoměny zase už přes rok dluží investorům peníze v řádu vyšších stovek milionů korun. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!