Fronty na bondy Strnada a Křetínského. Padlé Sberbank vynesl prodej stamiliony

Jako teplé housky zmizely dluhopisy kapitánů českého průmyslu, které poslala na trh insolvenční správkyně padlé Sberbank

Jako teplé housky zmizely dluhopisy kapitánů českého průmyslu, které poslala na trh insolvenční správkyně padlé Sberbank Zdroj: Aktu.cz

Jako teplé housky zmizely dluhopisy kapitánů českého průmyslu, které poslala na trh insolvenční správkyně padlé Sberbank
2
Fotogalerie

Jako teplé housky zmizely dluhopisy kapitánů českého průmyslu, které poslala na trh insolvenční správkyně padlé Sberbank. Celkem tři emise bondů vynesly celkem přes sedm set milionů korun. Peníze poplují prozatím na vkladový účet banky. Fronta investorů zajímajících se o bondy vyhnala ceny papírů relativně vysoko, v případě strojírenské a zbrojařské firmy Czechoslovak Group dokonce kupci nabídli více než nominální cenu. V běhu je i prodej poslední velké porce aktiv Sberbank, nesplácených úvěrů. I zde hledá zlato zástup spekulantů.

„V rámci výběrového řízení projevilo zájem dvanáct zájemců. Poslední události na finančních trzích nejsou sice příznivé, to se však nakonec na zájmu jednotlivých zájemců a jejich závazných nabídkách významným způsobem neprojevilo,“ uvádí zápis z jednání věřitelského výboru Sberbank CZ ze závěru března. Vítězné nabídky investorů činily celkem zhruba 716 milionů korun, nominální cena papírů byla dohromady 740 milionů korun.

Sberbank se podařilo prodat balík bondů zbrojovky Colt CZ Group v ceně 380 milionů korun za cenu nižší jen o 360 tisíc korun, stomilionový balík dluhopisů Czechoslovak Group miliardáře Strnada se prodal dokonce o milion dráže, s pětiprocentní slevou oproti nominálu se pak prodaly bondy společnosti EPH Financing miliardáře Daniela Křetínského (spolumajitel vydavatele E15 – pozn. red.). 

„Dluhopisy vydané společnostmi Colt a Czechoslovak Group měly variabilní kupon, proto se zobchodovaly poblíž nominální hodnoty. Dluhopis EPH byl emitovaný v roce 2020. Tehdy na trzích panoval režim nízkých výnosů. Nárůst sazeb, ke kterému došlo během roku 2022, znamená, že se cena dluhopisu nachází výrazněji pod nominální hodnotou,“ vysvětluje analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

V příštích dvou týdnech má být jasno i o investorech do balíku nesplácených pohledávek banky, který v nominální ceně čítá bezmála 2,5 miliardy korun. „Insolvenční správkyně před spuštěním výběrového řízení evidovala velké množství subjektů, které se zajímaly o koupi těchto pohledávek,“ uvádí záznam z jednání výboru.

„Pokud budou v prodávaném balíku jen klasifikované pohledávky bez zajištění, lze jejich tržní cenu odhadnout na maximálně deset procent nominální hodnoty,“ odhaduje ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička.

Konkrétní výše diskontu bude záležet na podrobné analýze jednotlivých položek. „S ohledem na vysokou míru dosavadní výtěžnosti prodávaných aktiv Sberbank bude insolvenční správkyně zřejmě poměrně vstřícná i k nižším nabídkám,“ soudí Kymlička. Hlavní zájem očekává poradce od nebankovních institucí, které se specializují na vymáhání podobných pohledávek. 

Jak již E15 informovala, počátkem dubna byla vypořádána klíčová transakce padlé Sberbank, a to prodej portfolia kvalitních úvěrů České spořitelně. Na výplatu věřitelů banky tak přiteklo více než 41 miliard korun. Z výnosu z prodeje všech skupin aktiv má Sberbank podle odhadů už letos začít vyplácet věřitele banky, a to podle předpokladů správkyně ve druhém pololetí roku. 

Česká národní banka na začátku loňského května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud ji poté poslal do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB na konci února minulého roku. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.