Inovativní fintechové služby mění bankovnictví tak, jak ho známe. Investovat se už dá na pár kliknutí

Zdroj: Shutterstock

Investování, pokud víte do čeho, se vyplatí. V současnosti stačí mít běžný účet s možností investování do zavedených firem, start-upů, kryptoměn nebo spoření do zlata. Na vaše otázky, do čeho se vyplatí investovat, jak bude vypadat bankovnictví za 10 let a co je NEO účet, odpovídal Ing. Michal Skalický, ředitel digitální pobočky v Expobank CZ a.s.

Dobrý den, jaký je podle Vás současný trend v investování?

Trendem je diverzifikace, což znamená rozložení investic do více nástrojů. Klient si tak může zkombinovat více a méně rizikové investice nebo pracovat s různou délkou investic.

Jak bude podle vás vypadat bankovnictví za 10, 20 let? Budou ještě existovat kamenné pobočky nebo zcela zaniknou?

Domníváme se, že kamenné pobočky zcela nezaniknou. Většina bankovních služeb bude však poskytována online. Banky budou muset změnit svou produktovou nabídku, poskytovat služby na míru. Klient si bude své služby skládat sám jako puzzle podle své aktuální potřeby.

Na co všechno se v Expobank zaměřujete?

Tradičně se zaměřujeme na oblasti korporátního bankovnictví, privátního bankovnictví. Služby poskytujeme i retailovým klientům, kde kromě běžných bankovních produktů zavádíme zcela inovativní a unikátní služby z oblasti finančních technologií (Fintech).

Jaká je historie Expobank? Jste česká banka?

Jsme českou bankou s bankovní licencí od roku 1991 a vklady našich klientů jsou ze zákona pojištěny až do výše 100 000 eur.

Nedávno jsem na internetu zahlédl Expobank a produkt NEO účet. Co vlastně NEO účet umí?

NEO účet je zcela unikátní produkt na českém trhu spojující výhody běžného a spořicího účtu, a to díky nejvýhodnější úrokové sazbě na trhu. Dále nabízí propojení s inovativními fintechovými službami, díky kterým lze jednoduše online a na pár kliknutí investovat například do růstových firem, drahých kovů nebo kryptoměny bitcoin.

Chápu tedy dobře, že na běžném účtu mohu rychle investovat i spořit a ještě se mi na něm peníze úročí?

Přesně tak. Veškeré Vámi zmiňované služby u nás vyřešíte v jednom produktu.

Podle jakých kritérií vybíráte partnery NEO účtu?

Hledáme partnery, kteří nabízejí zajímavé a inovativní finanční služby, tak, aby pokryly veškeré požadavky našich klientů pro kompletní správu jejich financí. Z každé oblasti finančních služeb pečlivě vybíráme nejlepšího a prověřeného partnera.

Co je potřeba k založení NEO účtu?

K založení potřebujete PC, tablet nebo mobil s připojením k internetu. Dva doklady totožnosti a doklad o vedení účtu u jiné tuzemské banky. Vše zvládnete za 7 - 10 minut. Účet si u nás mohou založit i cizinci s pobytem v ČR.

Ráda bych investovala v dlouhodobém horizontu (pro dceru). Kam doporučíte peníze vložit?

V rámci našeho NEO účtu můžete pro dceru založit například Zlaté spoření, které nabízíme ve spolupráci s Českou mincovnou. Dále můžete jednorázově nakupovat drahé kovy či investiční mince. Díky spolupráci se společností Fundlift lze investovat do růstových nebo začínajících firem. Je zde také možnost investice do kryptoměny bitcoin.

Vyplatí se stále investovat do zlata?

Zlato je trvalý uchovatel hodnoty a pro investory je jako tradiční investiční nástroj stále atraktivní.

Myslíte si, že investovat do start-upů je spíše pro větší investory?

Investice do start-upů a rostoucích firem je vhodné i pro malé investory. Můžete investovat již v řádu několika tisíců korun.

Zajímalo by mě, jaký je minimální vklad pro investice do zlata nebo kryptoměn. Máte nějaký tip, kdy to začíná být zajímavé pro zhodnocení?

Pro investování do zlata si můžete vybrat mezi přímým nákupem konkrétního slitku nebo mince. Investovat můžete již cca od 500 korun. Pokud se rozhodnete pro Zlaté spoření od České mincovny, určujete si jeho délku a výši měsíční splátky. Nejnižší možná splátka je 500 korun měsíčně. Nyní nabízíme klientům bonus při založení Zlatého spoření na 5 let a při minimální měsíční úložce ve výši 1 500 korun. Minimální částka pro nákup kryptoměny bitcoin je 150 korun.

Dobrý den, zajímalo by mě, do čeho investujete Vy, jako bankéř a znalec prostředí. Děkuji.

Já osobně investuji do všech nástrojů, které NEO účet nabízí.

Dobrý den, proč jste si vybral Expobank?

Myslíte, proč pracuji v Expobank? Baví mě práce v dynamickém prostředí menší banky, kde mi umožňují realizovat inovativní projekty.

Co bude následovat? Jaké jsou další plány banky? Budoucnost?

Aktuálně probíhá digitální transformace banky tak, abychom uspěli ve světě bankovnictví 21. století. Nasloucháme potřebám našich klientů a vyhodnocujeme je. Připravujeme další zajímavé služby, které budeme poskytovat online. A hledáme další a další partnery z oblasti Fintech.

Celý chat s odborníkem naleznete zde: