Kampeličky za sebou mají krizový rok

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Byznys tuzemských kampeliček má za sebou nejhorší rok přinejmenším v posledním desetiletí. Sektor jako celek loni podle dat ČNB prodělal bezmála šedesát milionů korun. Na lepší časy se přitom neblýská, na desetileté dno totiž propadla i členská základna kdysi populárních družstevních záložen. Během loňska si cestu do kampeličky nově našlo ani ne dva a půl tisíce lidí, tedy kupříkladu sedmkrát méně než ještě před třemi lety. Za soumrak jejich byznysu může přísnější regulace i stále oblíbenější vzájemné půjčování peněz mezi lidmi.

„Sektor kampeliček prochází těžkým obdobím. Hlavním důvodem je relativně nová regulace, která kampeličkám omezuje růst jen do určité výše aktiv, omezuje určitým způsobem úročení vkladů a zvyšuje příspěvek na pojištění vkladů,“ vysvětluje ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát.

Od letoška platná novela zákona o družstevních záložnách stanovila strop pro velikost kampeliček na maximálně desetimiliardový majetek. „Záložny tak měly v zásadě tři možnosti: transformovat se na banku, zpomalit svůj růst nebo riskovat uložení opatření k nápravě s rizikem ztráty licence,“ dodává analytik Fincentra Josef Rajdl.

Posunout se z branže záložen k bankovnímu byznysu se zatím loni podařilo jen někdejší kampeličce Creditas. Koncem prosince pak zažádalo o bankovní licenci úvěrové družstvo Moravský peněžní ústav. Po dvou letech to byl už druhý pokus kampeličky o získání bankovní licence.

Svou předchozí žádost ze závěru roku 2015 družstvo po připomínkách České národní banky stáhlo. Neúspěšně žádala o licenci v roce 2015 i tehdejší kampelička Akcenta, nynější Českomoravské úvěrní družstvo. „Na bankovní licenci si myslí většina záložen, jen minimum z nich na ni ale reálně dosáhne,“ soudí ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Ještě v roce 2012 vydělaly tuzemské kampeličky přes tři sta milionů korun a měly kolem 55 tisíc členů. Po bezmála sedmdesátitisícovém rekordu z roku 2013 počet klientů setrvale klesal až na necelých 31 tisíc koncem letošního ledna. „Popularitu vzal záložnám i rozvoj peer-to-peer půjček, kde byly kampeličky aktivní a měly určité zisky,“ dodává Mašát.