Kdo vydělal miliardy na burzovním vstupu Coinbase

Marc Andreessen, spoluzakladatel soukromé americké společnosti rizikového kapitálu Andreessen Horowitz

Marc Andreessen, spoluzakladatel soukromé americké společnosti rizikového kapitálu Andreessen Horowitz Zdroj: Wikimedia

Ben Horowitz, spoluzakladatel soukromé americké společnosti rizikového kapitálu Andreessen Horowitz
Spoluzakladatelé Coinbase – Fred Ehrsam a Brian Armstrong – ve svých prvních kancelářích v roce 2012.
Spoluzakladatel a šéf společnosti Coinbase, Brian Armstrong.
Spoluzakladatel společnosti Union Square Fred Wilson
Coinbase je největší americká směnárna kryptoměn.
7
Fotogalerie

Na newyorské burze Nasdaq se uskutečnilo dlouho očekávané přímé zalistování kryptoměnové směnárny Coinbase. Zatímco někteří akcie nadšeně kupují, časní investoři naopak prodávají. A s pořádným ziskem. Pojďme se podívat, komu a jak se peníze zhodnotily nejvíce.

Coinbase vstoupila na burzu tuto středu přímým listingem, což je levnější oproti tradičnímu primárnímu úpisu akcií. Otevřela při ceně 381 dolarů za akcii a tržní valuaci zhruba sto miliard dolarů. Při uzavření trhu ten den se akcie obchodovala za 328 dolarů. 

Důležité je si připomenout, že Coinbase, která vznikla roku 2012, je největší kryptoměnovou směnárnou ve Spojených státech. Jen za první tři měsíce letošního roku utržila podle odhadů 1,8 miliardy dolarů, meziročně devítinásobek. Zisk přitom vzrostl ze 32 milionů na více než 730 milionů dolarů.

Newyorská investiční skupina Union Square Ventures, která v minulosti poslala peníze do společností Twitter či Twilio, vsadila také na Coinbase. V roce 2013 do směnárny investovala pět milionů dolarů při ocenění 20 centů za akcii. „Přemýšleli jsme už pár let, že investujeme do ekosystému bitcoinu,“ uvedl tehdy spoluzakladatel Union Square Fred Wilson.

V průběhu uplynulých dvou let pak Union Square Ventures odprodala zhruba třetinu podílu jiným investorům. Letos v únoru stále vlastnila téměř 14 milionů akcií. Jejich hodnota se tak pohybuje kolem 4,6 miliardy dolarů, což je i potenciální zisk.

Stávající investoři totiž mají při vstupu na burzu přímým zalistováním právo kdykoli svůj podíl odprodat. Sám Fred Wilson byl uživatelem kryptosměnárny. „Na Coinbase jsem si koupit bitcoin a udržím ho,“ uvedl. 

Pár měsíců po vstupu Union Square se přidala elitní investiční firma Adreessen Horowitz, která se postupně stala největším externím investorem Coinbase. Před osmi lety tak kupovala podíl v hodnotě 25 milionů dolarů při ceně jednoho dolaru za akcii.

Tehdy se k ní znovu přidali investoři z Union Square Ventures či Ribbit Capital. Ještě v roce 2020 společnost Andreessen Horowitz přikupovala, a to při ceně 28,83 dolaru za akcii. Jak vidno, i to se pohádkově vyplatilo. Před vstupem na Nasdaq vlastnila společnost podíl v hodnotě 9,7 miliardy dolarů. 

Zhodnocení se samozřejmě dočkali také zakladatelé Coinbase. Největším individuálním akcionářem Coinbase v době vstupu na burzu byl Brian Armstrong. Jeho podíl podle údajů americké Komise pro cenné papíry činil 2,7 milionu akcií třídy A a bezmála 37 milionů akcií třídy B. Druhý ze zakladatelů, Fred Ehrsam, vlastnil 2,5 milionu akcií třídy A a 15 milionů akcií třídy B. Cena jedné akcie Coinbase teď osciluje mezi 300 a 400 dolary. Ze zakladatelů jsou tak dolaroví miliardáři.

Vývoj hodnoty Coinbase v přepočtu na jednu akcii (podle CNBS.com)

investiční fázerokcena za akcii
třída A201320 centů
třída B20131 dolar
třída C20152,76 dolaru
třída D20178,25 dolaru
třída E201836,19 dolaru
sekundární transakce202028,83 dolaru
vstup na burzu Nasdaq2021381 dolarů

Zhodnocení se dočkali také menší privátní investoři z firem Tiger Global, Institutional Venture Partners a také fond DFJ Growth. Šéf fondu DFJ Growth Barry Schuler v minulosti investoval napříkald do firmy AOL. První bitcoin si podle vlastních slov koupil v roce 2014, rok před investicí jeho firmy do Coinbase. Na sociální síti Reddit tehdy našel prodávajícího, s nímž se potkal v obchodě, a učinili transakci. „Dal jsem mu hotovost a on mi poslal na mobil nějaký bitcoin,“ uvedl Schuler. Hodnota jeho investice do Coinbase v průběhu let vzrostla více než stonásobně.