Koruna dobývá svět. Rychleji sílí jen měny slabších ekonomik, zenit se ale přiblížil

Vůči euru i dolaru se tuzemská měna dostala od počátku roku do první devítky nejúspěšnějších měn napříč všemi platidly světa.

Vůči euru i dolaru se tuzemská měna dostala od počátku roku do první devítky nejúspěšnějších měn napříč všemi platidly světa. Zdroj: Reuters

Česká koruna letos přepisuje globální žebříčky nejrychleji rostoucích měn. Vůči euru i dolaru se tuzemská měna dostala od počátku roku do první devítky nejúspěšnějších měn napříč všemi platidly světa. Koruna se svým letošním růstem zároveň dostala do pozoruhodné společnosti těch nejexotičtějších měn světa, jako jsou třeba irácký dinár či gruzínský lari. Jen tato kuriózní platidla a maďarský forint, tedy výlučně ekonomiky méně vyspělé než Česko, totiž dokážou tuzemskou měnu alespoň zatím porážet. Důvodem je unikátní pozice koruny na globální finanční mapě přitahující pozornost velkých hráčů.

„Koruna se stala globálně relativně bezpečnějším přístavem pro zaparkování volných financí,“ zdůrazňuje ekonom Natlandu Petr Bartoň. Síle české měny nahrávají hlavní centrální banky světa.

„Růst sazeb v zóně dolaru a eura začal být mnohem méně pravděpodobný. V Americe by takový krok dále snížil ceny státních dluhopisů zaknihovaných u bank, v unii by pak dál zdražil státní dluhy členských zemí,“ dodává Bartoň. Právě ještě před bankovní krizí očekávaný růst úroků na obou stranách Atlantiku měl být pro další posilování koruny smrtící, nastal ale pravý opak a česká měna dobývá nové mety.

Na globální mapě je kondice koruny viditelná nejvíce oproti americkému dolaru. Ten dokázala letos deklasovat o bezmála sedm procent, o necelá čtyři procenta pak od ledna posílila vůči euru. I tak je vůči společné měně nejsilnější od počátku velké finanční krize v roce 2008.

„Vůči oběma měnám poskytuje tuzemské měně podporu odeznívání bankovní hysterie kolem Silicon Valley Bank, což taktéž přiživuje investorskou asertivitu,“ dodává ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že měně pomáhají i technické faktory jako konverze eurových úvěrů do korun a v neposlední řadě i sázky části trhu na to, že ČNB může ještě zvýšit svou základní sazbu.

„Na jestřábí rétorice ČNB pravděpodobně přidala výše březnové jádrové inflace, a hlavně data z trhu práce,“ soudí ekonom české Citi Jaromír Šindel. 

Vůbec nejrychleji rostoucí měnou je letos srílanská rupie, která vůči americkému dolaru posílila navzdory ekonomickému kolapsu země o téměř patnáct procent. O deset procent silnější jsou ale od počátku roku i měny jako kostarický colón či  maďarský forint.

Ten ovšem psal především během minulého roku opačný příběh než česká koruna a investoři se jej i přes relativně atraktivní úroky v zemi zbavovali. Společným jmenovatelem měn rostoucích letos rychleji než česká koruna je pak menší důvěryhodnost těchto ekonomik. Spolu s Maďarskem mají totiž všechny země na tomto žebříčku před Českem horší úvěrový rating. 

Česká národní banka ve svých prognózách počítala, že od nástupu jara bude koruna pomalu oslabovat. A to s tím, že centrální banka je připravena případné excesivní oslabení ošetřit obnovením devizových intervencí, tedy nákupem korun za eura ve svém majetku.

„Trh vnímá spokojenost centrální banky se silnou korunou, která jí pomáhá v boji proti inflaci,“ připomíná Markéta Jelínková ze společnosti Amundi. Podle aktuální prognózy publikované letos v únoru měla být síla české měny někde kolem 24,6 koruny za euro, tedy o dramatických šest procent slabší. 

Řada analýz tak počítá s tím, že koruna je ve své spanilé jízdě poblíž svého vrcholu. Aktuální prognóza české Raiffeisenbank vydaná v závěru března například počítá s tím, že do konce letošního roku česká měna oslabí vůči euru o korunu a dvacet haléřů, tedy zhruba o pět procent.

Podle britské fintechové společnosti Ebury, která byla letos v dubnu agenturou Bloomberg vyhodnocena jako nejpřesnější prognostik kurzu koruny, pak česká měna uzavře rok s kurzem 23,9 za euro, tedy zhruba o dvě a půl procenta níže.