Na termínovaných vkladech už leží téměř 80 miliard, patnáctkrát více než loni

Česká národní banka, ilustrační foto

Česká národní banka, ilustrační foto Zdroj: ČTK

S inflací související ztráta hodnoty peněz a vytrvale rostoucí úrokové sazby ze strany ČNB a následně komerčních bank se podepisují na zájmu klientů o spořicí produkty. Zvýšená poptávka se týká spořicích účtů a dnes již i termínovaných vkladů, které dlouho procházely útlumem.

Vedle spořicích účtů se začínají na výsluní drát i termínované vklady, které se v době nízkých sazeb dlouho držely v ústraní. „Nepřesvědčivé výkony kapitálových trhů od začátku roku a vysoká inflace nutí lidi, aby své prostředky ukládali konzervativněji. Lidé začali svoje prostředky přesouvat především do termínovaných vkladů, které se obecně nacházejí blíž k hlavní úrokové sazbě určované ČNB než spořicí účty,“ uvádí Filip Louženský, analytik investiční platformy Portu.

Data systému ARAD (ČNB) hovoří jasně – od poloviny minulého roku se zvyšuje objem vkladů s dohodnutou dobou splatnosti, tedy primárně termínovaných vkladů nebo jejich ekvivalentů. V červenci 2021 bylo takto uloženo 5,1 miliardy korun, ale nejnovější data z února 2022 ukazují, že ve formě termínovaných vkladů už bylo vázáno přes 78 miliard korun. To je zvýšení na patnáctinásobek.

„Tím, že nehrozí brzké snížení sazeb, lze předpokládat, že zájem se bude nadále zvyšovat. Na tento fakt ostatně již začínají banky reagovat a postupně posouvají termínované vklady do čela svých produktových nabídek,“ doplňuje Michal Skalický, který má v projektu Partners Banky na starosti denní bankovnictví a vývoj depozitních produktů.

Zároveň je pak podle stejných dat patrné, že mírně klesl objem jednodenních vkladů – tedy běžných a spořicích účtů, i když jen nepatrně. „Lze ale pouze spekulovat, zda tyto úspory aktuálně klesají kvůli tomu, že se lidé chopili investování, protože chtějí hodnotu svého majetku udržet, nebo jednoduše zvýšené náklady způsobené inflací ,zajídají‘ svými úsporami. Nejpravděpodobnější je kombinace obou faktorů,“ míní Skalický.

Jaký úrok dostanete na termínovaném vkladu?

Banka/záložnaproduktúrok (v procentech, p. a.)vázací doba
Moneta Money BankTermínovaný vklad4,312 měsíců
ExpobankIQ Maxi vklad4,112 měsíců
Banka CreditasTermínovaný vklad4,56 měsíců
J&T BankaTermínovaný vklad4,512 měsíců až 10 let/minimální vklad 1 mil. korun
Trinity BankDobrý klient5,0812 měsíců
ČSOB / Poštovní spořitelnaTermínovaný vklad412 měsíců
Česká spořitelnaVkladový účet3,36/12 měsíců
Fio bankaTermínovaný vklad1,6/1,912/60 měsíců
UniCredit BankTermínovaný vklad412 měsíců
OberbankTermínovaný vklad Top Jistota Plus4,513–18 měsíců
Artesa spořitelní družstvoTermínovaný vklad Standard436 měsíců
Ney spořitelní družstvoTermínovaný vklad56 měsíců

Spořicí účty stále ve velké oblibě

Alespoň jeden spořicí účet má vedle běžného účtu dle nedávného průzkumu Expobank dokonce 61 procent Čechů starších 26 let. S eskalací situace na trhu pak atraktivita spořicích účtů v očích klientů ještě stoupá. „Zájem o spořicí účty je rozhodně stále výrazný. Dokonce bych řekl násobně větší než obvykle,“ potvrzuje Jiří Ušjak, konzultant společnosti 4fin.

Banky zájem o spoření tohoto typu přiživují navyšováním sazeb. Aktuální je to třeba pro Air Bank, Monetu či pro Fio banku. První uvedená zvýší sazbu od pátku 13. května. U vkladů do 250 tisíc korun budou moci klienti nově získat bonusovou sazbu 3,5 procenta ročně. U Monety dostanou klienti na spořicích účtech na úspory do jednoho milionu korun 3,3 procenta ročně, na termínovaných vkladech se sazby nově pohybují od 3,6 procenta do 4,3 procenta ročně v závislosti na délce termínovaného vkladu. U Fio konta se částka do 200 tisíc korun nyní úročí sazbou čtyři procenta ročně. Na Fio spořicím účtu pak klienti dostanou úrok tři procenta ročně bez omezení výše vkladu (více k aktuálním sazbám u spořicích účtů v tabulce níže).

Aktuální sazby na spořicích účtech

Banka/záložnaproduktúrok (v procentech, p. a.)podmínka
Trinity BankDobrý klient4,08bez podmínek
Moneta Money BankSpořicí účet3,3do 1 mil. korun
ExpobankNEO účet4,01bez podmínek
Banka CreditasSpořicí účet +3,6do 350 tisíc korun
J&T BankaSpořicí účet4minimální vklad 1 mil. korun
Hello bank!Hello spoření3,1do 200 tisíc korun
Air BankSpořicí účet3,5 (od 13. května) do 250 tis. korun/ pět plateb kartou měsíčně
RaiffeisenbankSpořicí účet XL3do 150 tis. korun/ aktivní využívání běžného účtu
Equa bankSpořicí účet Extra4do 3 mil. korun; pokud neodejde žádná platba
mBankSpořicí účet eMax Plus2,75do 500 tisíc korun
ČSOB / Poštovní spořitelnaSpoření s bonusem2,75do 1 mil. korun; s aplikací ČSOB Smart
Česká spořitelnaSpoření ČS2do 200 tis. korun
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus1,5do 200 tis. korun
Fio bankaFio konto4do 200 tis. korun
UniCredit BankSpořicí účet Save2,5do 500 tis. korun
Ney spořitelní družstvoSpořicí účet4,77výpovědní lhůta 1 měsíc
Artesa spořitelní družstvoSpořicí účet Universal1,7bez podmínek

Jak se počítá inflace?

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Na druhou stranu spořicími produkty není možné inflaci pokořit, v potaz připadá pouze její zpomalení. „To platí jak při nízkých sazbách, tak bohužel i při těch vysokých. Očekávaná průměrná inflace pro letošní rok sahá přes 12 procent, přičemž sazby na spořicích účtech se v průměru pohybují kolem tří procent. Ani nejlepší sazby na trhu, aktuálně kulminující kolem čtyř procent, klienty rozhodně nespasí a nejefektivnějším nástrojem pro boj s inflací tak opět zůstávají investice,“ nabádá Skalický.

Příležitost pro menší banky

Vyšší sazby jsou cestou ke klientům, přetrvává však obvyklý stav – kdy se „velké ryby“ drží zpátky a malé finanční domy se snaží upoutat zákazníky – nabízejí relativně slušné úroky jak na termínovaných vkladech, tak na spořicích účtech.

„Velké bankovní domy na zvyšování sazeb reagují v případě vkladových produktů pomalu a neochotně, protože zákazníky přilákat nepotřebují. Ve výsledku tak na svých nízkých sazbách vydělávají, protože když jim střadatel poskytne své peníze a banka je dál využívá například ve formě půjček jiným lidem, celý rozdíl mezi bankovní sazbou a hlavní úrokovou sazbou připadne bance,“ uzavírá Filip Louženský.

Stavební spoření
Relativně vysoké úroky na termínovaných vkladech nejspíše neprospějí zájmu o stavební spoření. Zhodnocení se u stavebního spoření aktuálně pohybuje mezi čtyřmi a šesti procenty. To jsou hodnoty, na které si dnes klienti pohodlně sáhnou u termínovaných vkladů, a dokonce i u nejlepších spořicích účtů. Otázka tedy zní, proč na šest let fixovat své peníze ve stavebním spoření, když podobného výsledku dosáhnete i na spořicím účtu, kde máte peníze k dispozici ihned. „Termínované vklady nabízejí aktuálně až šestiprocentní zhodnocení, navíc pouze s dvouletou splatností. To je opět výnosově podobné, ale s mnohem lepší dostupností peněz. Oživení bych tedy u tohoto produktu nepředpokládal, naopak s případným zvýšením sazeb pravděpodobně ztratí poslední zbytky atraktivity,“ míní Michal Skalický.

 

Bankovní rada ČNB minulý týden rozhodla o dalším zvýšení úrokových sazeb
Základní repo sazba se aktuálně zvedla o tři čtvrtě procentního bodu na 5,75 procenta. To nabízí komerčním bankám další prostor pro navýšení úrokových sazeb na spořicích účtech a termínovaných vkladech.