Největší americké banky si v závěru roku vedly rozdílně. Citigroup je ve ztrátě

Americká Citigroup  vykázala za čtvrté čtvrtletí ztrátu 1,8 miliardy dolarů.

Americká Citigroup vykázala za čtvrté čtvrtletí ztrátu 1,8 miliardy dolarů. Zdroj: Reuters

Bank of America
Banka JPMorgan
Wells Fargo
4
Fotogalerie

Přední americké banky si v závěru loňského roku vedly nejednoznačně. Wells Fargo ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk na 3,45 miliardy dolarů (77,8 miliardy korun), pomohly jí zejména nižší náklady. Bance JP Morgan Chase & Co zisk ve stejném období meziročně klesl na 9,31 miliardy dolarů, protože musela doplnit státní pojistný fond. Tento fakt měl podíl i na slabším výsledku Bank of America, jejíž zisk se ve čtvrtletí snížil na 3,1 miliardy dolarů. Banka Citigroup ze stejného důvodu vykázala ztrátu 1,8 miliardy dolarů a zároveň oznámila, že do roku 2026 sníží počet zaměstnanců o 20 tisíc lidí. To je zhruba deset procent pracovní síly.

Finanční domy ve Spojených státech těží z toho, že americká centrální banka Fed zvyšovala základní úrokovou sazbu, a banky tak mohly dlužníkům účtovat vyšší úroky. Vzhledem k tomu, že účastníci trhu předpovídají v letošním roce snížení sazeb, úrokové výnosy bank by mohly začít klesat. Wells Fargo proto varovala, že čistý úrokový výnos, což je rozdíl mezi tím, co banky vydělají na úvěrech a co zaplatí vkladatelům, by letos mohl být o sedm až devět procent nižší než před rokem.

„Naše obchodní výsledky jsou i nadále citlivé na úrokové sazby a stav americké ekonomiky, ale jsme přesvědčeni, že opatření, která přijímáme, povedou k vyšším výnosům v průběhu celého cyklu,“ uvedl generální ředitel banky Wells Fargo Charlie Scharf.

Banka v období od října do konce prosince zvýšila výnosy o dvě procenta na 20,5 miliardy dolarů. Wells Fargo patří do skupiny bankovních gigantů, kteří musejí doplnit státní pojistný fond. Po krachu tří regionálních bank z něj odešlo šestnáct miliard dolarů.

Asi tři miliardy dolarů odeslala do pojistného fondu banka JP Morgan. Za celý rok přesto vykázala rekordní zisk 49,6 miliardy dolarů. Vnosy ve čtvrtletí zvýšila o dvanáct procent na 38,57 miliardy dolarů.

Bank of America vložila do vládního pojistného fondu 3,7 miliardy dolarů. Na jejím nižším čtvrtletním zisku měl podíl i slabší čistý úrokový výnos, který klesl o pět procent na 13,9 miliardy dolarů.

Ke ztrátě Citigroup ve čtvrtletí přispěly kromě státního pojistného fondu i zásoby peněz, které si odložila na krytí měnových rizik v Argentině a v Rusku. Citigroup je po JP Morgan a Bank of America třetí největší bankou ve Spojených státech.

Finanční ředitel banky Citigroup Mark Mason řekl, že podnik do roku 2026 svých 239 tisíc zaměstnanců po celém světě zredukuje o dvacet tisíc. Čtvrtina z nich budou vedoucí pracovníci. Citigroup také počítá s oddělením své mexické divize Banamex, která má vstoupit na burzu. Banka chce dosáhnout toho, aby počet jejích zaměstnanců po reorganizaci a oddělení Banamexu činil 180 tisíc lidí, uvedl Mason.