Pět let od konce Lehman Brothers: některým krach banky zničil kariéru, jiné zviditelnil

Centrála Lehman Brothers v New Yorku ze dne 12. září 2008. Banka stojí před krachem.

Centrála Lehman Brothers v New Yorku ze dne 12. září 2008. Banka stojí před krachem. Zdroj: Profimedia.cz

V pondělí 15. září 2008, tedy před pěti lety, se svět na chvíli zastavil. Sto padesát osm let stará americká investiční banka Lehman Brothers, o dvanáct měsíců dříve nejobdivovanější investiční společnost podle žebříčku časopisu Fortune, požádala o soudní ochranu před věřiteli. Přiznávání hypoték skoro každému, kdo si o ně řekl, navršilo rizika, která zahubila vlastní kapitál člena zámořské velké čtyřky a poslala ho do bankrotu.

A nezůstalo pouze u největšího firemního krachu v dějinách Spojených států. „Lehmanovská vlna“ v podobě střemhlavého propadu cen akcií vymazala z trhu během prvních čtyřiadvaceti hodin více než 700 miliard dolarů a uvrhla Ameriku a zbytek planety do největší bankovní a finanční krize za několik posledních desetiletí. Evropská unie navíc nemohla tušit, že na bankovní a finanční mizérie plynule naváže bída dluhová, s níž se pere starý kontinent dodnes.

Kolaps Lehman Brothers se stal mementem, jak dopadá chtivost, velikášství a do sebe zahleděný management. Zosobnění těchto vlastností, šéfové peněžního domu, dopadli vesměs špatně. Někteří další důležití hráči v kauze, která otřásla zavedenými pořádky, se pro změnu na aféře „udělali“ a zbohatli. Jejich osudy přináší následující řádky.

Odstavená gorila

Richard „Dick“ Fuld (67), dlouholetý výkonný ředitel u Lehmanů, působí ještě půl dekády poté na své okolí jako červený hadr. Ať se objeví kde kolik, je terčem nadávek a urážek. Samozřejmě za předpokladu, že ho lidé poznají (ostatní se pak rádi přidají). Záběry rozzuřených občanů, kteří obléhali Kongres při Fuldově výsledu krátce po vyhlášení insolvence, jsou dosud v živé paměti.

Richard FuldRichard Fuld | CTK/APRichard „Dick“ Fuld

Slušně řečeno problematický byl Dick už během svého funkčního období v bance. Jeho drsné chování vůči kolegům mu vyneslo přezdívku „gorila“. V roce 2008 ho noviny Financial Times označily za nejpřeplacenějšího bosse na Wall Streetu. Fuldova gáže za tehdejších čtyřiadvacet měsíců v řadě činila 80 milionů dolarů.

O rok později, po odchodu z lukrativního postu, si Fuld založil podnikové poradenství. Svůj stín nepřekročil, špatná pověst kazila obchody. Před třemi lety se pokusil přejít do brokerské společnosti Legend Securities, nicméně finanční dohled mu odepřel potřebnou licenci.

Skutečnost, že nebude – jako vedoucí pracovníci padlého energetického koncernu Enron popotahován u soudu, je pro něj slabou náplastí. Peněžní polštář od Lehmanů má ostatně také dno, a jistota je jistota – vilu na Floridě v ceně 13,7 milionů dolarů nechal „zlý chlápek“ přepsat na manželku.

Z nebe na podlahu

Devět měsíců před agónií byla finanční ředitelkou. Cesta na vrchol zabrala vystudované daňové právničce 12 let, za cílem si šla přiměřeně tvrdě. Spekulace, že právě ona Fulda jednou nahradí, houstly. Řeč je o Erin Callanové (46).

Erin Callanová

Ještě v dubnu 2008 zařídila pro svého zaměstnavatele na burze hotovost ve výši čtyř miliard dolarů. Stalo se prostřednictvím navýšení kapitálu, Callanové se dostalo uznání za prodejní mistrovství a fikanost.

Jenže už v červnu přišla studená sprcha, Fuld ji vyhodil. Pro ctižádostivou blondýnu to znamenalo také konec kariéry na Wall Street. Krátce vedla odnož hedgeových fondů u Credit Suisse, v roce 2009 však hodila ručník do ringu úplně. Její profesní odpočinek, původně plánovaný na přechodnou dobu, stále trvá.

S jednou výjimkou: letos, zkraje roku, sepsala paměti workoholičky z Lehman Brothers. „Pracovala jsem přes míru, lituji, že nemám děti,“ přiznala. Tenčící se úspory vyztužila prodejem vily se sedmi ložnicemi v newyorském East Hamptonu za 3,75 milionu dolarů. S druhým manželem žije ve skromnějším sídle na Floridě.

O Herbertu „Bartu“ McDadem (53), prezidentovi a provozním řediteli u Lehmanů, se rovněž tvrdilo, že má rovněž naději vystřídat Dicka Fulda. Zkraje onoho horkého léta ho ostré lokty vynesla na stupínek podnikové dvojky. Boj o záchranu banky ale prokaučoval, kritici jsou přesvědčeni, že za laxním přístupem k možným spasitelům stála jeho přemrštěná ambice vyšplhat se na křesla jedničky. Bez ohledu na to, zda bude mít ještě čemu vládnout.

Herbert McDad

Po změně vzal zavděk místem u britské Barclays, které koupila severoamerické aktivity Lehman Brothers. Angažmá dlouho nevydrželo. Následovalo založení hedgového fondu River Birch Capital, jiné veřejné stopy nejsou známé.

Pocitem nedotknutelnosti trpěl i Jeremy Isaac, zodpovědný za evropské a asijské činnosti impéria se sídlem v Londýně. Jeho tým vytvářel až polovinu risku, rubem byla vědomá rizika. „Ruský trh označil za zločinecký syndikát, načež tam zřídil bankovní pobočku,“ vzpomíná jeden ze zasvěcených. Bartu MacDademu, jehož chtěl zničit, se přesto na kůži nedostal. Našel se ve spekulacích na suroviny, jimž se věnuje se ex-spolupracníky Peterem Sugarmanem, Rogere Nagioffem a Joannou Naderovou v investičním fondu JRJ Group.

Čilý jednorožec

Vyrvu mu srdce z těla a sním ho před jeho očima, soptil na jaře 2008 Richard Fuld na adresu šéfa hedgeového fondu Greenlight Davida Einhorna (44). Jinak muže, který jako první poukázal na nesrovnalosti v hospodaření Lehmana a sázel na sešup jeho kurzu. Následovala několikaměsíční bitva mezi oběma pány s účastí Erin Callanové. Průběžné skóre? S každým dolarem, o nějž akcie Lehman Brothers poklesly, byl Einhorn o milion dolarů bohatší. Na konci zůstala platebně neschopná banka a proslavený finanční analytik, který se nestrachuje mluvit.

Nebojí se ani nadále. Před dvěma lety se jako první začal domáhat, kvůli chabému zhodnocování cenných papírů koncernu, odchodu Steva Ballmera z čela Microsoftu. Na jeho slova došlo před dvěma týdny, kdy to Ballmer vzdal.

Uspěl také v přetahované s Applem, po němž žádal, aby něco provedl s masivními rezervami v hotovosti. Oslovený rozdělil podílníkům 100 miliard dolarů. Majetek Einhorna odhaduje magazín Forbes na 1,2 miliardy dolarů, on sám přiznává, že zlom k výrazně lepšímu nastal právě v okamžiku, kdy se obul právě do Lehman Brothers.

O Henrym „Hankovi“ Paulsonovi (67) šířily zlé jazyky fámu, že zaprodal Lehmany, aby pomohl Goldman Sachs. Bylo to v narážce na fakt, že před ministrem financí působil sedm let jako předseda správní rady konkurenční instituce. Měli možná pravdu, jen málokdo měl takové funkční pletivo s americkými politiky jako Goldman.

Henry „Hank“ Paulson

Bylo tu ovšem dilema: nechat Lehman Brothers zkolabovat, aby se upevnilo předsvědčení, že oběti patří k tržnímu hospodaření, nebo uvolnit státní prostředky, jež byly k dispozici? Přednost dostaly pojišťovna AIG a státní hypotéční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. Účet zněl na 700 miliard dolarů. Holohlavý Paulson hostuje na universitě Johna Hopkinse v Batimore a píše knihu o své úloze ve finanční krizi. Na své koníčky, jimž vévodí ochran přírody, si půjčovat nemusí. Na účtech má mít asi 700 milionu dolarů.

Banku Lehman Brothers založili v roce 1850 židovští přistěhovalci z Německa Henry, Emanuel a Myer Lehmanové. Před krachem zaměstnávala čtvrtá největší investiční banka v USA 26 tisíc lidí v 61 pobočkách. Rizikové pohledávky měly hodnotu 600 miliard dolarů, vlastní kapitál jen 30 miliard.