Potvrzení od banky? Za 1500 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Za takzvané papírové vyčíslení zůstatku hypotéky si některé banky nechají zaplatit. Kolik jich ročně vydají ale odmítají prozradit.

Stát se to může kdykoliv. Dům anebo byt, který si majitelé koupili na hypotéku, musí z nějakých důvodů prodat. Rozvod, stěhování, koupě větší nemovitosti - možností je mnoho. Kromě toho, že z většiny starších hypotečních smluv vyplývá povinnost uhradit sankci za předčasné splacení - tedy v případě, že se klient s prodejem netrefí do data fixace - se ale majitelé nemovitosti musí připravit ještě na další výdaje. Nejdou sice do desetitisíců, ale určitě nepotěší. Jde o takzvané papírové vyčíslení zůstatku hypotéky. “Jeho zpoplatnění je běžné, u největších bank se pohybuje mezi 500 až 1500 korunami, rozdíly jsou tedy násobné,” potvrzuje manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová. Celkovou sumu, kterou si za tyto poplatky banky připíší, ale nechtěla odhadovat.

Peníze si musejí připravit například klienti Komerční banky. Ti, co potřebují k prodeji papírové potvrzení o aktuálním zůstatku svého úvěru, zaplatí 1250 korun plus ještě 21procentní daň. Na dotaz, kolik takových potvrzení banka ročně vydá a tudíž, kolik peněz jí takto klienti zaplatí, ale mluvčí KB Michal Teubner neodpověděl. Podobně - s odkazem na to, že jde o interní informaci banky - , reagoval také zástupce Raiffeisenbank. Poplatek za vyčíslení zůstatku hypotéky je zde 500 korun. “Klient ho platí pouze tehdy, pokud jej sám vyžaduje. Poplatek má své opodstatnění ve smyslu administrativních nákladů, které banka v souvislosti s vyhotovením tohoto vyčíslení má,” tvrdil mluvčí RB Tomáš Zavoral.

Většinou zdarma je vyčíslení zůstatků u menších a online bank například u Equa či AirBank, bez poplatků či sankcí u nich často mohou klienti splatit celou hypotéku i během fixace.

Šéf dozorčí rady České spořitelny Jack StackŠéf dozorčí rady České spořitelny Jack Stack|Michael Tomes, E15

Jen během letošního května uzavřeli Češi podle informací Fincentra více než deset tisíc hypoték v rekordním objemu 20,7 miliardy korun. To, kolik hypoték se ročně splatí předčasně, ale banky neprozrazují. “Údaje o hypotečních úvěrech, které jsou splaceny mimo ukončení doby fixace, nejsou veřejnou informací,” říká Michal Teubner z KB.

Otevřenější nebyla ani UniCredit Bank, která pouze sdělila, že případů celkového splacení úvěru na bydlení jsou pouze jednotky ročně. “Zájem o předčasné splacení hypotéky není nikterak závratný, přesná čísla neevidujeme. Největší zájem je u klientů, kteří mají starou hypotéku s dlouhou fixací a nepříznivou úrokovou sazbu,” konstatuje Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů, že ale poté, co banka klientům sdělí výši sankce za předčasné splacení hypotéky, klient od svého záměru upustí. Proti loňsku ale narostl počet žádostí o celkové umoření úvěru na bydlení třeba u Equa Bank, a to adekvátně k růstu hypotečního portfolia banky - přibližně o třetinu. Řádově jde o jednotky stovek případů.

Celá praxe sankcí za dřívější splacení hypoték i souvisejících poplatků se má měnit v souvislosti s připravovaným novým zákonem o spotřebitelském úvěru. Ten by měl mimořádné umoření hypoték podstatně usnadnit. “A platí také to, co klientům neustále vysvětlujeme: při výběru hypotéky nejde jen o výši úrokové sazby, ale také o další poplatky a celkově o ‘friendly’ přístup při řešení méně standardních požadavků klienta,” uzavírá Petra Horáková Krištofová.