Prolog hypotečního boomu. Půjčky jsou nejlevnější od října, zájem šponuje i ČNB

Zájemci o hypotéku mají před sebou dost možná zaslíbené léto

Zájemci o hypotéku mají před sebou dost možná zaslíbené léto Zdroj: Midjourney

Zájemci o hypotéku mají před sebou dost možná zaslíbené léto. Nejen že se od počátku července nemusejí zabývat tím, jak velkou část z jejich měsíčního příjmu uzme hypoteční splátka, navíc pořídí půjčku levněji. Jak totiž uvádějí červencové statistiky Swiss Life Hypoindexu, banky si za úvěr na bydlení na počátku prázdnin účtovaly v průměru 6,24 procenta. To je nejméně od října loňského roku a přesně stejně jako před rokem. Podle expertů banky na pozadí rozvolněných pravidel ČNB pomalu rozjíždějí souboj o klienty. 

„Některé z bank se snaží rozvířit prázdninový hypoteční trh snížením úrokových sazeb. Rozptyl nabídek je nicméně poměrně široký,“ uvádí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select. Spektrum sazeb sahá podle něj od úroků jen lehce přesahujících pět procent po dvouciferná čísla. „Průměrná nabídková sazba stejně jako splátka hypotečního úvěru klesají již druhý měsíc v řadě,“ připomíná Sýkora s tím, že mluvit o startu dlouhodobého trendu zlevňování půjček na bydlení je zatím předčasné. 

Sazby klesly ruku v ruce se zrušením pravidla, podle něhož ČNB vyžadovala, aby měsíční splátky úvěrů včetně hypotéky nepřevýšily polovinu měsíčních příjmů dlužníka. „Tento požadavek je sice formálně pryč, nicméně je potřeba vyčkat, jak se zachovají jednotlivé banky a jak moc budou banky ze svých interních požadavků slevovat,“ uvádí analytik portálu Ušetřeno.cz Daniel Gorol.

Banky nadále budou komplexně žadatele prověřovat, zdali splátku zvládne dlouhodobě řádně splácet. „Nicméně dá se předpokládat, že v rámci konkurenčního boje své požadavky banky budou zmírňovat a více se bude pracovat s individuálním posouzením, což by mohlo obecně vést k vyšší míře dostupnosti hypoték,“ věří Gorol.

Dohromady se tím staly úvěry na bydlení s příchodem prázdnin dostupnější, což vrací na trh primárně část doposud váhajících lidí. „Objem poskytnutých hypoték v posledním období roste. Ti, kteří na poskytnutí hypotéky finančně dosáhnou a mají svou vybranou nemovitost, tak už nečekají,“ soudí analytička společnosti Broker Consulting Michaela Pudilová. Částečně vyššímu zájmu pomáhá i mírný pokles cen nemovitostí, stejně tak ovšem předpoklad zájemců, že zásadněji hypotéky v krátké době nezlevní. 

Razantnější zlevnění hypoték totiž přijde až ruku v ruce s poklesem sazeb České národní banky. Obrat sazeb směrem dolů přitom část trhu očekává už v závěru letošního roku, převládajícím předpokladem je ovšem pokles sazeb, a potažmo tedy i úroků z hypoték v prvním pololetí příštího roku.

Mezitím ovšem jako první vlaštovka levnějších hypoték poměrně výrazně klesají sazby na mezibankovním trhu, které obvykle předznamenávají vývoj hypotečních sazeb. Zatímco tak například pětileté sazby, které pro banky představují měřítko nákladnosti poskytování hypoték, na počátku března šplhaly k pěti a půl procenta, aktuálně jsou o procentní bod níže. 

Cestou k levnější hypotéce zatím zůstává vyšší podíl úspor při nákupu nemovitosti. S více než pětinou vlastních peněz se tak zájemce o hypotéku s pětiletou fixací dostane v červenci poprvé od loňského října pod hranici šesti procent.

Nejrychleji pak v červenci klesly sazby obdobných hypoték, ovšem s tříletou fixací, a to o 0,16 procentního bodu na 6,28 procenta. „Domnívám se, že sazby budou ve druhé polovině roku spíše stagnovat a k nějakým stálejším změnám by mohlo dojít až ke konci letošního roku,“ dodává Sýkora.

Jak uvádějí zatím poslední statistiky České bankovní asociace Hypomonitor, letošní květen přinesl zhruba sedmnáctiprocentní nárůst objemu poskytnutých hypoték, když banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na bydlení bezmála 12,5 miliardy korun.