Řecko odložilo rozhodnutí o dohodě s věřiteli na úterý

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profiemdia.cz

Řecké strany vládní koalice odložily rozhodnutí o přijetí dohody s mezinárodními věřiteli na podmínkách nového záchranného balíku 130 miliard eur (3,2 bilionu korun) ze dneška na úterý. Učinily tak přesto, že nejvyšší činitelé Německa a Francie i Evropská komise důrazně odmítli neustálé odkládání zásadních kroků a vyzvali Atény k co nejrychlejší dohodě.

Úřad premiéra Lukase Papadimose odpoledne uvedl, že schůzka tří stran koalice, která byla plánována na dnešek, se odkládá o den. Žádné zdůvodnění odkladu sdělení úřadu neobsahovalo. Dodalo jen, že Papadimos bude ještě dnes opět jednat s „trojkou“ věřitelských institucí - Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Krátce předtím německá kancléřka Angela Merkelová na schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v Paříži vyjádřila značnou nelibost nad nekonečným protahováním aténských jednání. „Opravdu nechápu, jak tomu pomohou další dny. Podstatný je teď čas. Je toho v sázce hodně pro celou eurozónu,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci se Sarkozym. Ten vyzval Řecko, aby přijalo podmínky nového úvěru, a oba představitelé navrhli, aby Řecko ukládalo své státní příjmy v odděleném fondu určeném ke splácení úroků z dluhu.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Tato částka ale nebude stačit a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý úvěrový program. Řecku bez nového úvěru hrozí již v březnu bankrot, a potřebuje tak dokončit dohodu o získání úvěru co nejdříve.

Pokud chce Řecko nový úvěr dostat, musí splnit náročné podmínky, hlavně dál seškrtat výdaje státního rozpočtu, omezit státní správu, snížit důchody a srazit mzdy v soukromém sektoru. Řecké politické strany však čekají v dubnu volby, a hluboce nepopulární opatření tak váhají podpořit, nebo přímo odmítají. Proti novým úsporným návrhům nového balíku dnes svolaly dva hlavní řecké odborové svazy na úterý 24hodinovou generální stávku.

Ministr pro administrativní reformy Dimitris Reppas večer oznámil, že vláda přijala požadavek mezinárodních věřitelů na seškrtání 15 tisíc míst ve státním sektoru. Vláda to chce podle agentury AP uskutečnit v rámci nového zákona, který umožňuje propouštění i ve státní správě.