Kvůli pandemii si finančně pohoršila třetina Čechů

Rodina

Rodina Zdroj: Profimedia

..
Mladá rodina
3
Fotogalerie

Pandemie koronaviru samozřejmě ovlivnila příjmy Čechů. Celá třetina z nich si pohoršila. Příjem jim v průměru klesl o čtvrtinu. To nás motivovalo ke změně přístupu k financím. A to nejen k nim samotným, ale i k finančním produktům jako je spoření, úvěry, investice a online bankovnictví. Spousta domácností se musela naučit efektivněji hospodařit s penězi. Vyplývá to z průzkumu Sberbank.

Je logické, že s nižšími příjmy jsme začali více šetřit. Podle průzkumu spořicí účty využívá 15 procent Čechů častěji než před pandemií. „S nastalou situací si část klientů začala uvědomovat důležitost finančních rezerv, které mohou právě v takových případech, jako je pandemie, využít. Spořicí účet je efektivnější možností, jak ukládat finance, které jsou kdykoliv k dispozici, než je nechat na běžném účtu,“ vysvětluje Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank.

Častěji také využíváme online bankovnictví. Uvedlo to 26 procent dotázaných. Sberbank eviduje zvýšený zájem o internetové bankovnictví především u běžných požadavků. Neznamená to ale, že bychom úplně ztratili zájem o pobočky bank. Stále rádi využíváme možnosti je navštívit. Rádi se totiž poradíme osobně. Banky zaznamenaly nárůst zájmu i u kreditních karet. Téměř pětina respondentů v průzkumu uvedla, že nyní používá kreditní karty častěji. 

S úvěry jsme opatrnější

Banky naopak hlásí pokles zájmu u jiných produktů. A to u odložených plateb (5 procent) nebo kontokorentu (6 procent). Ještě více opatrní jsme u spotřebitelských úvěrů. 7 procent z lidí, kteří už úvěr mají, přiznalo, že by si další už nevzali. „Současná situace v domácnostech je složitá. Obezřetnost je tedy na místě, což vnímáme pozitivně. Nutnost půjčovat si ve společnosti nemizí, je třeba se ale rozhlížet po solidních podmínkách i společnostech,“ vysvětluje Radka Černá ze Sberbank.

Koronavirus nás brzdí i v investicích. Téměř každý desátý Čech řekl, že v tuto chvíli investuje méně, než před koronakrizí.