Softbank hlásí rekordní ztrátu. I kvůli WeWork. Miliardář Ma odchází z vedení

Softbank

Softbank Zdroj: profimedia.cz

Provozovatel coworkingových kanceláří WeWork.
Setkání Elona Muska a Jacka Ma
3
Fotogalerie

Japonská technologická a investiční skupina SoftBank Group se v loňském fiskálním roce propadla do rekordní ztráty 961,58 miliardy jenů (227,5 miliardy Kč). Jde přitom o vůbec první ztrátu firmy za posledních 15 let. Důvod? Masivní odpisy hodnoty investic jejího hlavního fondu Vision Fund do začínajících firem, takzvaných start-upů, v reakci na pandemii koronaviru. 

Vision Fund vykázal za rok do konce března ztrátu 1,9 bilionu jenů. Fond investoval do 88 start-upů, mimo jiné i do alternativní taxislužby Uber Technologies, pronajímatele kanceláří WeWork nebo satelitní firmy OneWeb Global. Ta kvůli finančním obtížím způsobeným turbulencemi na trhu na konci března zkrachovala.

V samotném čtvrtém finančním čtvrtletí ztráta SoftBank podle agentury Kjódó činila 1,44 bilionu jenů. To je největší čtvrtletní ztráta, jakou kdy vykázala japonská společnost mimo finanční sektor. Překonala i ztrátu 1,38 bilionu jenů, kterou vykázala energetická společnost Tokyo Electric Power po neštěstí v jaderné elektrárně ve Fukušimě v roce 2011.

Generální ředitel Masajoši Son uvedl, že za ztrátou je hlavně Vision Fund, který stáhl dolů celou skupinu. Ztráta podle něj byla největší od roku 1981, kdy SoftBank založil. Dodal, že v budoucnu bude firma obezřetnější a pečlivější ve výběru investic. Bude sice pokračovat v investicích do firem, ale ne s takovou razancí.

Jedním ze zásadních problémů byla sázka SoftBank na operátora co-workingových prostor WeWork, který působí i v Česku. Zejména pak nepovedené IPO. To se podepsalo i na ekonomické kondici firmy. 

Softbank rovněž bez udání bližších důvodů uvedla, že z vedení společnosti odchází člen nejužšího managementu Jack Ma. Čínský miliardář dříve opustil vedení internetového obchodu Alibaba, jehož je zakladatelem. Odůvodnil to tím, že se chce věnovat charitě. 

Agentury pak v pondělí na základě zpráv ohledně výsledků firmy uvedly, že Softbank se chce výhledově zbavit několika svých investic. Deník Wall Street Journal například upozornil na údajný chystaný prodej podílu v T-Mobile USA