Trinity, nebo Q bank? Moravský peněžní ústav získal bankovní licenci, hledá nové jméno

Moravský peněžní ústav

Moravský peněžní ústav Zdroj: Michael Tomeš/E15

Největší česká kampelička bude moci s novým rokem zahájit svou transformaci v banku. Po měsících čekání obdržel Moravský peněžní ústav licenci od České národní banky a připravuje změnu jména.

O licenci se MPÚ ucházel dlouhodobě, společnost o přeměně jednala s centrální bankou, jejíž podmínky musela pro udělení licence splnit. Poslední významná kontrola hodnotící stav záložny proběhla na podzim, kdy ČNB snížila některé potřebné limity. Jednalo se například o výši kapitálu, kterou musí banka držet v případě finančních problémů.

„Udělení bankovní licence vnímáme jako úspěšné završení našeho dvacetiletého úsilí,“ okomentoval udělení licence šéf MPÚ Radomír Lapčík. V současnosti má záložna přes deset tisíc klientů, depozita ve výši 7,4 miliardy korun a disponuje kapitálem 1,7 miliardy.

O konkrétních produktech a podobě portfolia nyní vedení MPÚ jedná tak, aby byla nová banka připravená portfolio představit na začátku příštího roku. Jasno není zatím ani o jménu, které společnost ponese.

V průběhu listopadu si však MPÚ podle zjištění E15 nechal na Úřadu pro průmyslové vlastnictví zaregistrovat hned několik možných názvů. Ve hře jsou tak jména Trinity bank, MPU banka a Q bank.

O bankovní licenci se MPÚ snažil již podruhé, první pokus záložně nevyšel v roce 2015. Jedním z důvodů byl například vysoký podíl rizikových úvěrů. Předtím se transformace z kampeličky povedla například bance Creditas.