Velké firmy v potížích žádají o další tři měsíce hájení před věřiteli

Městský soud v Praze bude řešit návrhy významných firem na prodloužení moratoria.

Městský soud v Praze bude řešit návrhy významných firem na prodloužení moratoria. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Aerolinky Smartwings a ČSA požádaly o prodloužení ocharny před věřiteli.
Smartwings a ČSA jsou podobně jako další aerolinky v obtížné situaci.
Miliardář Jiří Šimáně získal pro svou skupinu Smartwings další oodechový čas.
Hlavní akcionář Arca Capital Rastislav Velič řeší, co dál.
Pavol Krúpa je v konfliktu s bývalými partnery z Arca Capital.
7
Fotogalerie

Spříznění letečtí přepravci Smartwings a České Aerolinie, velká cestovní kancelář Firo-tour či výrobce pánských obleků Blažek Praha - to jsou hlavní příklady významných společností, které zůstanou další tři měsíce v režimu mimořádné ochrany před věřiteli. Žádost firmy podaly těsně před vypršením potřebných lhůt. Ve hře je též případné prodloužení moratoria investiční společnosti Arca Capital Bohemia. 

Během první pandemické vlny mohly firmy zasažené vládními opatřeními požádat do 31. srpna  o mimořádnou dlužnickou ochranu. V listopadu byla přijata novela, která těmto podnikům umožnila prodloužit moratorium o další tři měsíce, a to i bez souhlasu věřitelů. 

„Žádost o prodloužení podala mateřská společnost Smartwings i dceřiná ČSA,“ potvrdila mluvčí skupiny Vladimíra Dufková. 

Nutnost prodloužit moratorium zdůvodňují aerolinky dopady druhé pandemické vlny nemoci COVID-19, která prohloubila krizi leteckých přepravců. „Tento stav se pochopitelně výrazným způsobem negativně podepisuje i na podnikání dlužníka, který v poslední době zaznamenal další bezprecedentní pokles poptávky po jeho službách a s tím související pokles tržeb,“ uvedly ČSA v žádosti zveřejněné v insolvenčním rejstříku. 

Pokračovat v moratoriu chce rovněž jedna z největších cestovních kanceláří Firo-tour. „O prodloužení moratoria budeme žádat,“ sdělila mluvčí cestovky Lucie Frnochová. 

Jako první si žádost o prodloužení moratoria podal k soudu výrobce pánských obleků Blažek Praha. „Již od poloviny září  čelíme bezprecedentnímu zásahu  druhé vlny pandemie a opětovnému uzavření celé maloobchodní sítě. Tento obrovský výpadek tržeb pro nás znamená další velké komplikace v provozu podniku, mimo jiné i proto, že podzimní měsíce pro nás představují nejdůležitější prodejní období celého roku,“ řekl majitel společnosti Ladislav Blažek. 

Dosud není zřejmé, zda  si na poslední chvíli o delší ochranu před věřiteli řekne též investiční společnost Arca Capital Bohemia. „Vedení skupiny Arca Capital se po poradě s právníky a krizovým managementem rozhodne, zda podá či nepodá návrh na prodloužení moratoria,“ uvedla mluvčí holdingu Terézia Barčíková. 

V případě Arca Capital Bohemia má moratorium napínavý průběh. Důvodem je konflikt mezi hlavním akcionářem skupiny Rastislavem Veličem a bývalým spolumajitelem Pavolem Krúpou. Obě strany na sebe vytahují stamilionové pohledávky a vzájemně se obviňují z poškozování firmy a věřitelů. Krúpa se dokonce pokusil soudně zrušit moratorium nad Arca Capital Bohemia. Soud však byznysmenovi vyhověl jen s ustanovením předběžného insolvenčního správce. Ten má prozkoumat transakce společnosti uskutečněné od dubna. 

Firmy během moratoria nemusejí splácet například bankovní úvěry a můžou se soustředit na financování provozu. To jim má umožnit stabilizovat finance a vyřešit rozkolísanou situaci bez insolvence. Smartwings se během moratoria podařilo získat zpátky téměř deset milionů dolarů od amerického výrobce letadel Boeing  za nedodaný letoun 737 MAX, upozornil nedávno server Zdopravy.cz.

Podstatným prvkem rychlé nové novely je, že dlužníci nemusejí mít k prodloužení mimořádného moratoria souhlas věřitelů. To mělo význam právě například pro Smartwings. Podle informací deníku E15 totiž nebyly všechny banky financující tyto aerolinky původně nakloněné pokračování moratoria. Poslední jednání s bankami o smíru však podle zdroje obeznámeného se situací vypadala nadějně. 

Moratorium „zadarmo“ podle advokáta není správné

Listopadová legislativní změna umožňující prodloužení moratoria i bez souhlasu věřitelů si vysloužila kritiku specialistů na insolvence. „Institut mimořádného moratoria má v právním řádu své místo. Umožňuje podnikateli rychle získat prostor k dýchání, pokud čelí náhlým potížím. Avšak úprava původního nastavení, kdy podnikatel dostane „zadarmo“, bez nutnosti souhlasu věřitelů, další tři měsíce klidu, není správná,“ komentoval advokát Petr Sprinz, vedoucí lokální restrukturalizační praxe v právní kanceláři Allen & Overy, který se podílel na přípravě původního návrhu mimořádného moratoria přijatého na jaře. Podle právníka panoval konsensus, že tři měsíce je dostatečná doba na to, aby si podnikatel zajistil podporu věřitelů. „Pokud není schopen podporu vyjednat, měl by využít jiné nástroje,“ dodal insolvenční odborník.