Zvolení Trumpa zdražilo hypotéky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Fér hypotéka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Tři týdny od zvolení Donalda Trumpa příštím americkým prezidentem jsou hypotéky na hlavních trzích po obou stranách Atlantiku podstatně dražší než v předvečer voleb. Průměrný roční úrok zájemců o třicetiletou půjčku na bydlení se v zámoří pohybuje momentálně na úrovni 4,18 procenta, tedy takřka o pětinu výše než počátkem listopadu. 

Patnáctiletá hypotéka v Německu zas vyjde dlužníka na 1,42 procenta, během prvních listopadových dnů to přitom bylo ještě pouhých 1,23 procenta. „Důvodem je výrazný růst výnosů státních dluhopisů ve Spojených státech i v eurozóně. Ty slouží bankám jako alternativní investice, proto růst jejich výnosů tlačí nahoru i sazby hypoték,“ míní ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Výnos desetiletého dluhopisu americké vlády pak například jen od Trumpova zvolení vzrostl o třetinu, obdobným tempem vzrostl i výnos vládních bondů v Berlíně, výše než v předvečer Trumpova zvolení jsou ale výnosy i v případě dalších zemí unijní osmadvacítky.

Podle dat amerického serveru Mortgagenewsdaily.com a německého baufi24.de, které se zabývají monitoringem hypotečních sazeb, zažily úroky z hypoték napříč délkou splatností po amerických prezidentských volbách letošní nejintenzivnější růstovou vlnu. Ze zářijových historických minim tak například německé sazby rychle vystoupaly na své půlroční maximum, v zámoří jsou dlouhodobé sazby dokonce nejvýše od loňského prosince. 

„Příčinou jsou sílící sázky na inflaci, která by měla být jedním z výsledků politiky Donalda Trumpa, v eurozóně se k tomu přidaly ještě spekulace ohledně možného omezování programu odkupu aktiv Evropskou centrální bankou. Obdobně rostou i výnosy českých bondů, což by mělo mít vliv i na vyšší sazby hypoték,“ dodává Dřímal.

Zatímco desetiletý bond české vlády před zámořskými volbami vynášel 0,49 procenta, nyní je to o pětinu více. Odborníci soudí, že výhledově by mohl trh přitvrdit. „Tendence růstu dlouhodobých sazeb bude během příštího roku pokračovat, přestože pomalu a s výkyvy,“ uvádí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

V Česku jsou hypotéky dražší kvůli zdrojům i legislativě
Česko si během října sáhlo na historicky nejnižší úrok z hypoték 1,8 procenta, do konce roku má být ale dráže. Vedle nového zákona o spotřebitelském úvěru platného od prosince, který bankám zpřísní poskytování hypoték, žehrají banky i na méně výhodné tržní podmínky. „Bankám zdražují peníze na vstupu a to se zpravidla s určitým zpožděním projeví i v cenách hypoték,“ uvádí Luboš Svačina z poradenské firmy Golem Finance. Jako první oznámila zdražení svých hypoték na českém trhu Komerční banka, u tří, pěti a desetiletých fixací hypotéky podražily půjčky o 0,5 procentního bodu. Sazby od prosince zvýší i Hypoteční banka či Raiffeisenbank, podle odborníků se do konce roku připojí i zbytek tuzemského bankovního trhu.