Hospodářské výsledky ČEZ překonaly očekávání. Čistý zisk meziročně vzrostl o více než 80 procent

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia.cz

Sídlo společnosti ČEZ
ČEZ
3
Fotogalerie

České polostátní skupině ČEZ se loni dařilo víc, než analytici očekávali. Její čistý zisk loni dosáhl bezmála deseti miliard korun, což je meziročně o 81 procenta více. Ostatní sledované ukazatele ovšem tak pozitivní nejsou. Čistý zisk po očištění o mimořádné vlivy meziročně klesl o tři procenta na zhruba 22 miliardy korun a podobnou měrou klesl i provozní zisk (EBITDA) na zhruba 63 miliard. Představenstvo firmy navrhne valné hromadě vyplatit za loňský rok dividendu 44 korun na akcii. 

„Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů,“ okomentoval nová čísla generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Důvodem poklesu čistého zisku je rychlejší a mohutnější odpis uhelných aktiv, a to v důsledku zhoršení tržních a regulatorních podmínek pro dlouhodobý provoz uhelných zdrojů a na základě předpokladů dřívějšího ukončení těžby uhlí. 

Analytik České spořitelny Petr Bártek se nicméně domnívá, že minimálně v nejbližších třech letech může ČEZ vyrobit z uhelných zdrojů elektřiny nakonec více. Válka na Ukrajině totiž může vést k rychlému ústupu ruského plynu v Evropě, což může přivodit nedostatek plynu na trhu a také dramatické zvýšení ceny tohoto paliva. Takový scénář by zvýšil ziskovost uhelných elektráren.

„Očekávám, že uhelné elektrárny skupiny budou v následujících dvou až třech letech vyrábět na maximum. To ale ve výhledu není. ČEZ naopak ještě snížil předpokládanou výrobu elektřiny z uhelných zdrojů pro roky 2023 a 2024 o zhruba dvě terawatthodiny ročně,“ konstatuje Bártek.

Větší roli uhlí v nejbližších letech za určitých okolností připustil i Beneš. „Odhady a plány postupného odstavování našich uhelných zdrojů jsou pořád platné a pořád k tomu směřujeme. Může se ale v souvislosti se situací na Ukrajině stát, že se tento scénář bude vyvíjet trochu jinak, než bychom si mysleli ještě před měsícem," uvedl Beneš.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

Celková výroba elektřiny v rámci stávajících společností skupiny ČEZ loni klesla o sedm procent. Zatímco výroba v jaderných elektrárnách skupiny loni narostla o dvě procenta na 31 terawatthodin, v uhelných a paroplynových zdrojích firma vyrobila meziročně o 17 procent elektřiny méně. Příčinou byl především prodej uhelné elektrárny Počerady a odstavení elektrárny Prunéřov 1 a Energotrans 3.

Významně vzrostl prodej elektřiny a plynu koncovým zákazníkům v České republice. Společnost ČEZ Prodej loni zákazníkům dodala o 13 procent elektřiny více, prodej plynu meziročně stoupl o 22 procent. Firma loni získala 310 tisíc nových zákazníků zejména díky přechodům zákazníků z režimu dodavatele poslední instance v návaznosti na pád několika významných dodavatelů energií v Česku.

Valné hromadě navrhne vedení firmy vyplatit za loňský rok dividendu 44 korun na akcii. "Což je výsledek součtu řádné složky ve výši 37 korun na akcii odpovídající 90 procentům očištěného konsolidovaného čistého zisku za rok 2021 a mimořádné složky ve výši sedm korun na akcii, která reflektuje příspěvek prodeje bulharských aktiv," uvedl Beneš. Pro letošní rok vedení skupiny ČEZ očekává čistý zisk 38 až 42 miliard korun. Dividenda by mohla vzrůst na 56 až 62 korun na akcii.

Bártek se domnívá, že investoři na zveřejněné výsledky a odhady zareagují pozitivně. „Z pohledu rizik pro letošní rok jde o to, jak se firmě podaří prodat zbývajících devět procent výroby elektřiny, které ještě nemá zasmluvněné. Ceny elektřiny na burze se nyní výrazně hýbou a mohou ještě zisk firmy ovlivnit i o jednotky miliard korun. Podstatné také bude, jak se skupině bude dařit obchodovat s komoditami a také zda všechny elektrárny naplní svůj výrobní potenciál,“ doplnil analytik.