Konflikt v Izraeli může prudce zvýšit cenu ropy. Dopad by ale měl být krátkodobý

Ropa

Ropa Zdroj: Pexels

Ceny ropy by v reakci na útok palestinských ozbrojenců z Hamásu na Izrael mohly v pondělí prudce vzrůst. Celkový dopad útoku ale bude pravděpodobně omezený. Řekli to zpravodajské televizi CNBC odborníci na energetiku. To však podle nich platí pouze za předpokladu, že konflikt nebude dále eskalovat.

„Po pondělním otevření trhů možná uvidíme prudký růst cen ropy,“ uvedla ředitelka společnosti Vanda Insights Vandana Hariová. Bude to určitá riziková přirážka dokud se trh nepřesvědčí, že událost nespustí řetězovou reakci a dodávky ropy a plynu na Blízkém východě to nezasáhne.

Izrael a Palestina nejsou významnými hráči na ropném trhu, ale konflikt se nachází v širší, důležité oblasti těžby ropy, uvedli analytici pro CNBC. Varovali, že konflikt má potenciál k tomu, aby se dále vyhrotil.

Hariová poznamenala, že i když konflikt nemá přímý dopad na těžbu nebo dodávky ropy, nachází se „na prahu důležitého regionu, který ropu těží a vyváží“. S tímto názorem souhlasí i další analytici.

„Dopad na ropu bude omezený, pokud neuvidíme, že 'válka' mezi oběma stranami se rychle rozroste na regionální válku, do které se přímo zapojí USA a Írán a další podporovatelé obou stran,“ uvedl konzultant společnosti Facts Global Energy Iman Nasseri. V podobném duchu se na síti X vyjádřil i francouzský manažer hedgeového fondu Pierre Andurand.

Ceny ropy nedávno dosáhly nejvyšší úrovně za více než rok. V poslední době však klesly a minulý týden vykázaly nejvyšší týdenní propad od března. Důvodem jsou obavy, že přetrvávající vysoké úrokové sazby zpomalí globální růst a sníží poptávku po pohonných hmotách.