Kontroverzní sdílená ekonomika. Čtěte, jak funguje Uber a další služby

Uber

Uber Zdroj: profimedia

Aplikace Airbnb
2
Fotogalerie

Sdílená ekonomika pomáhá vytěžit vlastníkům maximum z jejich majetku. Přestože mezi nejznámější sdílené služby patří Uber či Airbnb, u využití aut a nemovitostí se tento trend nezastavuje. Nový typ služeb a aplikací však vyvolává také řadu kritických reakcí.


Sdílená ekonomika je část podnikání, která se věnuje půjčování, pronájmu, výměnám nebo sdílení majetku. To pomáhá majitelům využít plný potenciál svého vlastnictví a spotřebitelům zas spotřebovávat jenom tolik, kolik potřebují.

Sdílená ekonomika a její příklady

Zrod sdílené ekonomiky umožnily nové technologie, které i pomocí aplikací dokáží rychle a s nízkými transakčními náklady spojovat poptávku s nabídkou. Majitelům to umožňuje hledat poptávku po svém produktu doslova v reálném čase.

Princip sdílené ekonomiky lze jednoduše vysvětlit na příkladu rodiny, kde vlastnické vymezení takřka neexistuje.

Členové rodiny si půjčují auto bez ohledu na to, kdo vůz původně koupil. Pro celou ekonomiku pak tento princip funguje díky digitálním platformám. V praxi to například vypadá tak, že byt, chatu nebo jakoukoliv jinou nemovitost, kterou používáte jen některou část roku, pronajímáte v době, kdy je volná. Cenu si strany dohodnou samy, v konečném důsledku se tak jedná o byznys jako každý jiný.  

Airbnb jako kontroverzní průkopník

V sektoru cestovního ruchu je hlavním průkopníkem sdílené ekonomiky Airbnb, které zprostředkovává pronájem ubytování už v 61 tisících měst. Ne všude ale fungování aplikace vítají s nadšením.

Radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD) již v červnu 2017 uvedl, že aplikace zcela změnila poměry na trhu s bydlením v Praze 1. Fenomén sdíleného ubytování, pokud nebude regulován, je podle něj velmi nebezpečný pro každé město. Má totiž zásadní měrou přispívat k růstu cen nemovitostí v atraktivních lokalitách.

Uber už není jediným alternativním přepravcem

Průkopníkem sdílené ekonomiky v dopravě byl americký Uber, dnes už ale existuje řada dalších alternativních taxislužeb, mezi nimiž nechybí ani český provozovatel Liftago. Pro kratší vzdálenosti si zase lze půjčit sdílené kolo.

SharyGO či Flatio. České start-upy nezahálí

Do sektoru sdílené ekonomiky se už vrhli i čeští podnikatelé. Brněnský start-up Flatio nabízí krátkodobé a střednědobé pronájmy bytů, zatímco služba Zavezu umožňuje prostřednictvím mobilní aplikace domluvit přepravu kočárku, nábytku ale i přestěhování celého bytu. V současnosti tak lze jen těžko nalézt oblast, které by se fenomén sdílení nedotkl. To dokládá start-up SharyGo, díky němuž si můžete zapůjčit i oblečení.

Sdílená ekonomika terčem regulace

Sdílená ekonomika má i svou stinnou stránku. Skloňuje se v souvislosti s právními problémy, právním ukotvením ale i s problémem vybírání daní. V řadě států a měst se tak připravují nové regulace, zákony, ale i samotné právní definice pro tyto služby.

Deloitte: Segment ještě nevyčerpal svůj potenciál

Podle studie společnosti Deloitte má jen v České republice sdílená ekonomika potenciál dosáhnout obratu 60 miliard korun ročně. V současnosti podle odhadů sektor vytváří zhruba třicetkrát méně.