Výrobce 3D tiskáren Prusa je nejrychleji rostoucí technologickou firmou v regionu

3D tiskárny v Prusa Research nezahálejí

3D tiskárny v Prusa Research nezahálejí Zdroj: prusa3d.cz

Česká společnost Prusa Research zabývající se vývojem a výrobou 3D tiskáren se stal nejrychleji rostoucí technologickou společností ve střední Evropě. Vyplývá to z žebříčku Technology Fast 50 analytické společnosti Deloitte.

Analýza zpracovávala růst jednotlivých technologických firem v regionu za období 2014 až 2017. Právě v této době dosáhl výrobce tiskáren růstu tržeb o více než 17 tisíc procent. Do nejrychleji rostoucí trojice se přitom dostala také další česká firma, na druhé příčce se totiž umístil brněnský vyhledávač letenek Kiwi.com. Rostl o 14,3 tisíce procent.

„V letošním roce dominují české firmy celému žebříčku s nečekanou suverenitou. Kiwi.com sice po svém loňském vítězství přenechalo první místo Prusa Research, nicméně obě společnosti rostou násobně rychleji než jejich nejbližší pronásledovatelé a v podstatě si vytvořily vlastní soutěž,“ říká Jiří Sauer z Deloitte. Na třetím místě se totiž umístila chorvatská společnost Q Software, které však tržby rostly „jen“ o necelé čtyři tisíce procent.

Všichni další čeští zástupci se přitom umístili do 25. místa. Na páté pozici se umístil lékárenský řetězec Pilulka, osmé místo obsadila společnost Proficio Marketing. Mezi další české zástupce patřil portál StartupJobs.com, vývojáři softwaru Inventi a prodejce módy Zoot. Ten je však i přes růst tržeb ve výši 500 procent stále ve ztrátě.

Celkem se v žebříčku objevily firmy z deseti zemí Evropy, firmy přitom vykázaly rekordní tempo růstu. To v průměru dosáhlo 1290 procent.