Nejnižší úrokové sazby světa zřejmě vzrostou

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web deníku E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Airbnb proti koronaviru

V souladu s nařízením pekingských úřadů ruší služba Airbnb možnost ubytovat se v čínské metropoli. A to až do konce měsíce. Restrikce je dalším projevem boje proti šíření koronaviru. V pevninské Číně včera přibylo 97 obětí nákazy. Celkový počet mrtvých tam dosáhl 908, počet nakažených 40 171.

Nejnižší úrokové sazby světa se možná zvýší

Úrokové sazby v Dánsku dosahují minus 0,75 procenta. A zatímco nedávno analytici Nordické banky předpovídali další prohlubování záporných sazeb, v aktuální prognóze otočili a očekávají jejich růst. Důvodem je prý kurz dánské koruny, která je tak slabá, že donutí centrální bankéře k intervenci.

Bitcoin zpět pod psychologickou hladinou

Kurz nejrozšířenější virtuální měny dosahoval v pondělí ráno 9900 dolarů za digitální minci. Celou neděli se přitom pohyboval těsně nad deseti tisíci dolarů, na kterou se bitcoin podíval po zhruba pěti měsících. Část analytiků přisuzuje zájem o kryptoměnu nejistotě na finančních trzích kvůli koronaviru, v neposlední řadě se ale blíží takzvaný halving čili půlení. Právě těsně před touto události cena kryptoměny obvykla nabírá růstovou trajektorii.

Inflace v Číně roste

Spotřebitelské ceny v Číně vzrostly v lednu o 5,4 procenta – nejvíce za posledních osm let. Podle Bloombergu je to důsledek růstu poptávky v době kolem oslav čínského Nového roku, ale i propuknutí afrického moru prasat a rozšíření smrtícího koronaviru. Poslední dva faktory výrazně nabouraly zásobování a ustálené dodavatelské řetězce, což vede ke zdražování nedostatkového zboží.

Z Ruzyně se nelétá

Kvůli větru bylo na pražském ruzyňském letišti zrušeno sedm zpátečních letů, a to do Curychu, Mnichova, Frankfurtu, Düsseldorfu, Londýna a Amsterdamu. Silný vítr přechází do Česka z Německa. Bouře Sabine, která se v neděli a v noci na dnešek prohnala západní Evropou, si na západě Německa vyžádala nejméně pět raněných. V Česku zůstaly bez elektřiny tisíce domácností hlavně ve Středočeském kraji a na jihu Čech.