Největší české datacentrum zdražuje až o sto procent. Spekulovalo na pokles ceny energií

Součástí TTC Holdingu je kormě TTC Teleportu sedm dalších firem. Zabývají se například vývojem softwaru nebo komunikačními sítěmi.

Součástí TTC Holdingu je kormě TTC Teleportu sedm dalších firem. Zabývají se například vývojem softwaru nebo komunikačními sítěmi. Zdroj: archiv E15

Součástí TTC Holdingu je kormě TTC Teleportu sedm dalších firem. Zabývají se například vývojem softwaru nebo komunikačními sítěmi.
Součástí TTC Holdingu je kormě TTC Teleportu sedm dalších firem. Zabývají se například vývojem softwaru nebo komunikačními sítěmi.
3
Fotogalerie

Společnost TTC Teleport, která v Praze v Malešicích provozuje dva datové objekty, podle informací deníku E15 spekulovala na pokles ceny elektřiny. Tu nakonec muselo největší datacentrum v Česku nakoupit na trzích za vyšší cenu na poslední chvíli. Zdražení se přenáší na zákazníky. Vyplývá to z e-mailu rozeslaném klientům, který má deník E15 k dispozici.

Zdražení se týká první poloviny letošního roku. V některých případech to znamená až stoprocentní přirážku ke stavu v loňském roce. Nejpostiženější jsou klienti staršího datacentra TTC, které nemá takovou energetickou účinnost. Cena za jednu kilowatthodinu se tam vyšplhala na 11,7 koruny. U druhého a modernějšího datacentra je to 6,3 koruny.

„Před zdražením jsme v modernějším datacentru platili 2,19 koruny za kilowatthodinu,“ popsal deníku E15 generální ředitel cloudové firmy ČMIS Václav Svátek. ČMIS provozuje nižší stovky serverů a dosud za elektřinu platila kolem sto tisíc korun měsíčně. „Teď budeme asi na trojnásobku,“ doplnil Svátek. Výsledná cena za elektřinu se ještě násobí energetickým koeficientem PUE, se kterým datacentra operují. Ten ovlivňují také venkovní teploty.

Proč rostou ceny energií

Video placeholde
Proč rostou ceny energií • Videohub

TTC podle oslovených zákazníků dlouhodobě dokázalo držet nízké ceny za energie, a to i díky dobrému technologickému vybavení. Mnozí z nich jsou proto vůči současnému stavu shovívaví.

„TTC bylo oproti konkurenci dlouhodobě levnější. Nyní za půl roku zaplatíme stovky tisíc navíc, ale věříme, že se to pak dá do pořádku,“ sdělil Svátek. Změna datacentra by dávala smysl až v delším časovém období. Stěhování stovek serverů představuje náklady v milionech korun.

Skupina TTC, pod kterou spadá i TTC Teleport, má dlouhodobou energetickou strategii. Začátkem příštího roku chce do chodu uvést pětimegawattovou trigenerační jednotku, která dokáže vyrábět vlastní elektřinu. „Počítáme také s fotovoltaikou, akumulací a se záložními zdroji,“ potvrdil deníku E15 člen představenstva TTC Holding Luboš Müller.

Zvyšování ceny energií pociťují i jiná tuzemská datacentra. „Elektřina tvoří nejvyšší procento provozních nákladů v datovém centru. Aktuální zvýšení cen je tedy vidět. Naštěstí máme nakoupeno dopředu na letošní i příští rok. Je to sice dražší než v předchozích letech, ale stále jsme na polovině aktuálních cen,“ vysvětlila mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová. Seznam provozuje vlastní datacentrum a chystá stavbu dalšího. Celkový provoz včetně montování vlastních serverů ročně vyjde na zhruba 200 milionů korun.

Datacentra provozuje také T-Mobile. Několik jeho zákazníků uvedlo, že mu  platí 5,6 koruny za kilowatthodinu. „Aktuální zdražení elektřiny nemá na provoz našich datacenter žádný přímý vliv,“ sdělila mluvčí operátora Zuzana Svobodová. „U nás jsou ceny zhruba podobné jako u T-Mobilu,“ dodal Damir Špoljarič, ředitel společnosti VSHosting, která provozuje datacentrum v Hostivaři.

Součástí TTC Holdingu je kromě TTC Teleportu sedm dalších firem. Zabývají se například vývojem softwaru nebo komunikačními sítěmi. Roční obrat skupiny dosahuje 1,2 miliardy korun s čistým ziskem kolem sta milionů korun.