Nelegální cigarety Česko připravily o více než dvě miliardy. Počet padělků roste

Celníci v minulosti odhalili nelegální výrobnu cigaret v Počeradech.

Celníci v minulosti odhalili nelegální výrobnu cigaret v Počeradech. Zdroj: Profimedia

V Česku podle studie společnosti KPMG vloni vzrostl nelegální obchod s cigaretami, což připravilo státní rozpočet přibližně o 2,6 miliardy korun – to je o 450 milionů víc než za rok 2021. V rámci Evropské unie se celkově objem nelegálního trhu s cigaretami také zvýšil, ačkoli o méně než v roce 2021. Celkové unijní ztráty na daních se kvůli nelegálním cigaretám podle KPMG vyšplhaly minimálně na 272 miliard korun. Padělatelé a prodejci nelegálních cigaret se soustředí hlavně na země s vyšším zdaněním tabáku. Celých 47 procent tohoto nelegálního obchodu se děje ve Francii. 

Zpráva společnosti KPMG za rok 2022, kterou si objednala americká tabáková společnost Philip Morris International (PMI), ukazuje na nárůst objemu nelegálního obchodu s cigaretami v Evropě. Do komplexního profilu EU byly zahrnuty i Velká Británie, Norsko, Ukrajina, Moldavsko a Švýcarsko. Ukázalo se, že Evropané vykouřili na 35,8 miliardy ilegálních cigaret, což vede k celkovým odhadovaným ztrátám na daních v hodnotě 272 miliard korun. Konzumace nelegálních cigaret se oproti minulému roku zvýšila o 8,5 procenta, miliony Evropanů se tedy stále kvůli pokračování v kouření spoléhají na černý trh.

Tabáková společnost kritizuje přístup států

Gregoire Verdeaux, viceprezident pro zdraví a bezpečnost a ředitel pro vnější vztahy PMI, zmiňuje jako důvod růstu nelegálního obchodu s cigaretami malou ochotu států měnit svůj přístup k politikám týkajícím se konzumace tabákových výrobků. Tvrdí, že jejich současná podoba přispěla ke stavu, v jakém nyní nelegální trh je.

„Tradiční politiky kontroly tabáku jednoduše nestačí. Agresivní daňové politiky, prohibiční přístupy a nedostatečné odrazování v zemích, jako je Francie a Belgie, pouze prospívají zločincům a tlačí dospělé kuřáky k černému trhu,“ tvrdí Verdeaux.

Změnu systémového přístupu k tabákovým výrobkům vyjádřil za stejnou společnost i Massimo Andolina, ředitel PMI pro Evropu. „Zpráva KPMG by měla sloužit jako varovný signál pro regulační orgány a tvůrce politik v EU, aby vzali v úvahu, že miliony spotřebitelů se spoléhají na černý trh, aby mohli pokračovat v kouření.“

Andolina poté vyzdvihuje daňové kalendáře, odstrašující sankce a účinné vymáhání práva jako prostředky, které v posledním roce již umožnily některým unijním státům černý trh s cigaretami redukovat.

Nelegální továrny na cigarety našli kriminalisté i Česku

Český podíl na nelegálním obchodu s cigaretami je poměrně malý (tvoří 1,4 procenta) v porovnání s Francií, která se na něm účastní z 47 procent. Celých 61,5 procenta všech padělaných cigaret našlo své kupce také ve Francii – podle KPMG je nárůst konzumace ilegálních cigaret ve Francii jedním z hlavních důvodů navýšení evropského průměru. Na druhé a třetí příčce z perspektivy podílu na tomto trhu je Ukrajina a Velká Británie. Je však třeba zmínit, že studie ukazuje stagnující či klesající tendenci v ilegálním obchodu s cigaretami ve 21 z 27 členských států EU. Polsko a Rumunsko dosáhly svých dosud nejlepších výsledků, snížení objemu nelegálního trhu s cigaretami je však výrazně viditelné i v Řecku, Nizozemsku a v Portugalsku.

Nelegální trh s cigaretami je úzce navázaný na organizovaný zločin; od tajných továren na cigarety až po jejich transport do cílových zemí, v rámci kterého využívají volného pohybu, paradoxně jednoho z klíčových úspěchů evropské integrace. Za minulý rok bylo v EU odhaleno alespoň 134 nelegálních továren na cigarety v 18 zemích včetně Česka (například na Olomoucku či v Plzeňském kraji). Zločinné organizace podle studie KPMG často soustřeďují své aktivity v zemích s vyšším zdaněním a vyššími cenami s cílem většího profitu; nárůst počtu ilegálních továren byl zaznamenán mimo Francii také v Belgii, Německu a v Dánsku.